Studiezaal: veelgestelde vragen

Welke coronamaatregelen gelden bij een bezoek aan de studiezaal?
Kijk voor alle actuele informatie over uw bezoek aan de studiezaal op deze pagina.

Wat zijn de openingstijden van de studiezaal?
De studiezaal in het Erfgoedcentrum is geopend van dinsdag t/m donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. Er is geen middagpauze. Stukken kunnen worden aangevraagd tot uiterlijk 15.30 uur. Kijk op de contactpagina voor afwijkingen.

Moet ik een afspraak maken voor een bezoek?
Nee, dat is niet nodig. U bent welkom tijdens openingstijden.

Zijn er kosten verbonden aan een bezoek?
Nee, het Erfgoedcentrum Zutphen is vrij toegankelijk. Ook het doen van onderzoek is gratis. Wel betaalt u eventueel voor het maken van kopieën.

Is er draadloos internet op de studiezaal?
Ja, u kunt inloggen op het gastennetwerk van de Gemeente Zutphen. Vraagt u er naar bij de balie.

Moet ik voor mijn bezoek archiefstukken aanvragen?
Nee, u kunt geen stukken van tevoren aanvragen. De stukken worden direct voor u gehaald. Archiefstukken die ergens anders bewaard worden, moeten vanwege transport wel een paar dagen van tevoren worden aangevraagd via het contactformulier. In betreffende gevallen is dit aangegeven in het archievenoverzicht. Vanwege digitaliseringsprojecten kunnen bepaalde archiefstukken tijdelijk niet geraadpleegd worden.

Moet ik mij legitimeren bij mijn eerste bezoek?
Nee, u hoeft zich niet te legitimeren, tenzij de studiezaalmedewerker daarom vraagt. De archiefstukken die u opvraagt, zijn uniek en kwetsbaar. We gaan zorgvuldig met deze stukken om. Daarom wordt van iedereen die met originele archiefstukken aan de slag gaat, wel naam en contactgegevens genoteerd. U wordt registreerd in ons bezoekersoverzicht. U krijgt geen bezoekerskaart mee. De gegevens worden uitsluitend gebruikt voor statistische doeleinden en ter controle van de opgevraagde archiefstukken. De gegevens worden maximaal twee jaar bewaard.

Kan ik in de studiezaal gebruik maken van een computer?
Ja, u kunt gebruik maken van een computer met internetverbinding. U kunt echter niet gebruik maken van tekstverwerkings-, reken- of andere programma's. Hiervoor kunt u wel een eigen laptop gebruiken.

In het archievenoverzicht staat 'toegang: geen'. Wat betekent dit?
Dit betekent dat er nog geen inventaris van het archief beschikbaar is. Het is dus niet bekend wat er in de dozen zit. Afhankelijk van de omvang en materiële staat is het archief te raadplegen. Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Waarom zijn niet alle archiefstukken openbaar?
In bepaalde gevallen geldt een beperking op de openbaarheid van archiefstukken. Dit heeft meestal te maken met de bescherming van de privacy. Lees de toelichting op de collectie archieven voor meer informatie.

Ik wil een niet-openbaar archiefstuk inzien. Wat moet ik doen?
Het verzoek tot inzage kunt u schriftelijk indienen bij de archivaris van het Regionaal Archief Zutphen. Hiervoor bestaat een formulier. Lees de toelichting op de collectie archieven  voor meer informatie.

Ik doe onderzoek naar mijn voorouders. Kan ik ook thuis onderzoek doen op het erfgoedportaal?
Ja, dat kan. Het RAZ heeft een groot aantal bronnen door middel van een index op naam doorzoekbaar gemaakt. Deze bronnen vindt u in de collectie Voorouders. Bekijkt u de actuele inhoudsopgave voor een overzicht.

Ik wil een reproductie van een archiefstuk, hoe kan ik deze aanvragen?
We scannen archiefstukken op verzoek. Hiervoor kunt u gebruik maken van de knop “scans aanvragen”, die bij het inventarisnummer in de collectie archieven wordt vermeld. U kunt uw verzoek ook bij uw bezoek aan het archief aan de studiezaalmedewerker melden. Aan deze service zijn geen kosten verbonden. Voor reproducties op papier worden wel kosten in rekening gebracht. Op de studiezaal is een kopieermachine aanwezig. De kosten bedragen respectievelijk € 0,30 per A4 en € 0,50 per A3. Zelf foto’s maken is kosteloos. U dient bij het fotograferen geen flits te gebruiken. Lees voor een toelichting ook het informatieblad Auteursrecht en reproducties.

Ik wil een reproductie van een bouwvergunning, hoe kan ik deze aanvragen?
De bouwvergunningen worden langzamerhand gedigitaliseerd. De actuele stand van zaken met betrekking tot de digitalisering van bouwvergunningen en het aanvragen van scans of kopieën vindt u in het informatieblad Bouwvergunningen. Lees voor een toelichting ook het informatieblad Auteursrecht en reproducties.

Ik wil een reproductie van een boek, hoe kan ik deze aanvragen?
Sommige publicaties zijn al digitaal beschikbaar in de collectie Bibliotheek en Documentatie. Van de overige boeken kunt u geen scans of kopieën aanvragen. U kunt de boeken uit onze collectie inzien op de studiezaal. Lees voor een toelichting ook het informatieblad Auteursrecht en reproducties.

Doet het RAZ onderzoek op verzoek?
Het Regionaal Archief Zutphen verricht geen genealogisch of historisch onderzoek voor derden. Wel beantwoorden wij eenvoudige vragen per email. Hiervoor kunt u een email sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt zelf bij ons onderzoek komen doen, daaraan zijn geen kosten verbonden. Een andere mogelijkheid is om een ervaren onderzoeker in te schakelen. Zo voert bijvoorbeeld het CBGlCentrum voor Familiegeschiedenis onderzoek in opdracht uit.

Hoe vermeld ik op juiste wijze mijn bron?
Het Regionaal Archief Zutphen wenst de volgende bronvermelding bij gebruik van haar archieven in publicaties: De correcte naam van de archiefdienst: Regionaal Archief Zutphen. Wij hanteren de afkorting RAZ. De naam van het archief én het archiefnummer (afkorting arch.nr.) Deze gegevens worden vermeld in het archievenoverzicht en op het titelblad van de inventaris. Bij het gebruik van specifieke inventarisnummers dienen deze te worden vermeld. De gebruikelijke afkortingen zijn inv.nr. (voor een enkel nummer) en inv.nrs. (meerdere nummers). Als verwezen wordt naar een regest, dient het regestnummer te worden vermeld. De gebruikelijke afkortingen zijn reg.nr. en reg.nrs.
Voorbeelden: Regionaal Archief Zutphen, Oud Archief Zutphen (arch.nr. 1), inv.nrs. 6-9. RAZ, Oud Archief Zutphen (arch.nr. 1), inv.nr. 1330, reg.nr. 1899.

Kan het RAZ stukken voor mij transcriberen of vertalen?
Nee, dat is niet mogelijk.

Kan ik mijn auto dichtbij het Erfgoedcentrum parkeren?
De Spiegelstraat is een smalle straat waar parkeren zonder parkeervergunning niet mogelijk is. In de directe omgeving van het archief zijn er diverse parkeermogelijkheden. Hoe verder de parkeergelegenheid van het centrum is gelegen, hoe lager het parkeertarief is. Gratis parkeergelegenheid is er bijvoorbeeld aan De Houtwal (ca. 10 minuten lopen). Kijk op de pagina Adres en route voor meer informatie.

Is het Erfgoedcentrum toegankelijk voor mindervaliden?
De studiezaal is toegankelijk voor mindervaliden. Voor wie de hoge stoep bij de hoofdingang een bezwaar is, kan gebruik maken van de gelijkvloerse zijingang aan de Oude Gasthuissteeg. Het damestoilet is aangepast voor rolstoelgebruikers. Cursussen worden soms gehouden op de eerste verdieping welke alleen per hoge trap te bereiken is.