Wie wij zijn

Het Regionaal Archief Zutphen (RAZ) is een team binnen de gemeente Zutphen. Samen met Archeologie, Monumentenzorg en de Stedelijke Musea vertegenwoordigen wij het cultuur-historisch erfgoed van de gemeente Zutphen en haar partners. Wij worden vertegenwoordigd door Geke Hop, programmamanager erfgoed. Heeft u een algemene vraag over het cultureel erfgoed? Dan kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Medewerkers Archief

Dit zijn de medewerkers van RAZ:

MedewerkerFunctie/taken
Michel Groothedde Teamleider
Geke Hop Programmamanager erfgoed
Etienne van den Hombergh Stads- en streekarchivaris
Kees Schultz Inspecteur en informatiespecialist
Mirjam van Velzen-Barendsen      Dienstverlening en collectiebeheer
Ron Elsinga Dienstverlening en digitalisering
Fiona van Gemert-de Heus PR en communicatie
Marjan Hartsuiker Adviseur digitale archieven
Jane Voskamp Bibliothecaris, beheerder beeldcollectie
Stein de Valk Restaurator
Gerrit-Jan van Wijk Medewerker archief en dienstverlening
Bianca Zwiers-van Sligtenhorst Administratieve ondersteuning


Vrijwilligers

De vaste medewerkers van het RAZ worden bij hun werkzaamheden bijgestaan door een flinke groep vrijwilligers. Momenteel krijgt het RAZ hulp van ongeveer 30 vrijwilligers. De werkzaamheden die vrijwilligers verrichten zijn divers en altijd op projectbasis:

  • Verzorging van de archieven. Bijvoorbeeld: verwijderen van ijzer en PVC-materialen, vouwen van dozen en omslagen, vervangen van dossieromslagen en archiefdozen, plakken van etiketten op omslagen en dozen, eenvoudige boekbindwerkzaamheden en vlakken van kaarten.
  • Nader toegankelijk maken van archiefbescheiden. Bijvoorbeeld: maken van indexen op de notariële akten, beschrijven van kleine, particuliere archieven of maken van transcripties van 16e-eeuwse rekeningen.
  • Digitalisering. Bijvoorbeeld: fotograferen van charters en kwetsbare archiefstukken.
  • Overige werkzaamheden. Bijvoorbeeld: sorteren of ordenen van boeken en assisteren bij pr- en educatieve activiteiten.


Het RAZ heeft een vrijwilligersbeleid om onduidelijkheden over de positie van vrijwilligers binnen de organisatie te voorkomen. Met alle vrijwilligers wordt een vrijwilligersovereenkomst gesloten met de gemeente Zutphen.