Musea Zutphen

De Musea Zutphen - het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak – zijn gehuisvest in het 17e-eeuwse stadspaleis het Hof van Heeckeren. Geschiedenis, cultuurhistorie, beeldende kunst en actualiteit komen hier op verrassende wijze samen.

 

 

 

Stedelijk Museum Zutphen

Het Stedelijk Museum Zutphen vertelt ‘Het Verhaal van Zutphen’ chronologisch en thematisch aan de hand van bijzondere objecten. Daal af naar de gewelfde middeleeuwse kelder en stap in de roerige geschiedenis van de plek die zich tot de stad Zutphen ontwikkelde.Een belangrijke gebeurtenis in deze ontwikkeling was de aanval door Vikingen in 882, die als een crime scene wordt getoond.

Tijdens een wandeling door de tijd, wisselen hoogtepunten en dieptepunten elkaar af zoals de Hanzetijd - die Zutphen de bijnaam ‘De Rijkste’ bezorgde – en de gewelddadige Tachtigjarige Oorlog. De pracht en praal van de Gelderse adel wordt getoond, waaronder het beroemde ‘Zutphens Zilver’, maar ook de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog.

Opvallend zijn de objecten die tot de oudste van Nederland behoren, zoals het ‘oudste horloge’ (de Zutphense kwadrant uit 1300), het ‘oudste stripverhaal’ (de Maan- en klaagbrief uit 1493) en de ‘oudste foto’ uit 1839.

(Naar boven)

 

 

 

Museum Henriette Polak

Museum Henriette Polak is hét museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland. Mecenas en naamgeefster Henriette Polak-Schwarz raakte in 1964 bevriend met kunstenaar Joop Sjollema, die haar overtuigde van de noodzaak een museum op te richten voor Nederlandse figuratieve kunst geworteld in de academische traditie. Een initiatief tegen de tijdsgeest in, want vooral abstracte en conceptuele kunst stond toen in de (museale) belangstelling. Sinds de opening in 1975 toont Museum Henriette Polak de vitaliteit, kracht en verscheidenheid van figuratieve kunst waarin vakmanschap en bezieling samenkomen.

Maak in het museum kennis met Henriette Polak en de kerncollectie. Geniet van topstukken van onder anderen Kees Verwey, Charlotte van Pallandt, Wim Oepts, Arie Schippers, Willem den Ouden en Wendelien Schönfeld. Kom oog in oog te staan met de vele kunstenaarsportretten waar het museum bekend om is en neem een kijkje in Het Atelier. Ontdek in het Digitale Depot van Museum Henriette Polak een representatieve selectie uit de omvangrijke collectie van het museum. Stel daaruit zelf een eigen tentoonstelling samen en toon de gekozen werken op de museumwanden.

 (Naar boven)

 

 

 

Tentoonstellingen

Naast de vaste collecties presenteren beide musea meerdere tentoonstellingen per jaar.

Het Stedelijk Museum Zutphen besteedt aandacht aan historische en actuele onderwerpen, oude meesters en (lokaal) talent in prikkelende wisseltentoonstellingen.

Museum Henriette Polak presenteert het werk en de ontwikkeling van (hedendaagse) kunstenaars. Hierbij wordt steeds de confrontatie gezocht met de uitgangspunten van de oprichters van het museum.

Voor het actuele tentoonstellingsaanbod, zie www.museazutphen.nl.

(Naar boven)