Hulp bij onderzoek

Het kan natuurlijk zijn dat u niet kunt vinden wat u zoekt. Misschien bent u op zoek naar een voorouder, bouwvergunning of een rapport van een archeologische opgraving, maar heeft u geen idee waar u moet beginnen. Dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen met het Erfgoedcentrum Zutphen. Maar wellicht kunnen we u ook online op weg helpen.

20190425 Pictogrammen onderzoek portal


Collecties

Het Erfgoedcentrum Zutphen wil uiteindelijk tien erfgoedcollecties voor u ontsluiten. Om welke collecties gaat dit en wat kunt u erin vinden? De links hieronder brengen u bij pagina's die meer vertellen over de individuele collecties en hoe u erin kunt zoeken. Elk pictogram in de cirkel staat voor een van deze collecties:


Informatiebladen

Wanneer u wilt zoeken in bepaalde archiefstukken, kan het zijn dat u vragen hebt over de inhoud, vorm of betekenis ervan. Voor de meest geraadpleegde bronnen zijn daarom informatiebladen beschikbaar. Hierin vindt u ook relevante links en literatuur.

Naar een overzicht van de informatiebladen.

Cursus volgen

Het Erfgoedcentrum verzorgt ook verschillende cursussen, clinics en informatie-avonden in samenwerking met andere organisaties. Bijvoorbeeld op het gebied van voorouderonderzoek, beheer en behoud van monumenten en het lezen van oud schrift. U vindt een overzicht van de cursussen op de activiteitenpagina.

Onderzoek laten doen

Het Erfgoedcentrum Zutphen verricht geen genealogisch of historisch onderzoek voor derden. Wel beantwoorden wij eenvoudige vragen per email. Hiervoor kunt u een email sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

U kunt zelf bij ons onderzoek komen doen, daaraan zijn geen kosten verbonden. Een andere mogelijkheid is om een ervaren onderzoeker in te schakelen. Zo voert bijvoorbeeld het CBGlCentrum voor familiegeschiedenis onderzoek in opdracht uit.

Toegankelijkheid

Het Erfgoedcentrum wil het erfgoed van Zutphen, Lochem en Brummen graag voor iedereen toegankelijk maken, zowel fysiek als digitaal. Helaas is dat laatste niet altijd even gemakkelijk. U leest er meer over in onze Toegankelijkheidsverklaring.

Toestemming inzien niet-openbare archieven

Vooral in het kader van de bescherming van de privacy kan het voorkomen dat archiefstukken niet openbaar zijn. In sommige gevallen kunt u toestemming krijgen het niet openbare archief in te zien. U dient hiervoor het formulier ‘Verzoek om toestemming tot raadpleging niet-openbare archieven’ in te vullen en in te leveren. U kunt het formulier hier downloaden of aanvragen bij de studiezaalmedewerker. De gemeentearchivaris beslist vervolgens binnen maximaal vijf werkdagen of er wel of geen toestemming tot inzage wordt verleend. In het geval van een positief besluit neemt het Regionaal Archief Zutphen contact met u op om u hiervan op de hoogte te stellen. In het geval van een negatief besluit wordt u uitgenodigd voor een gesprek met de gemeentearchivaris.

Als uw verzoek is afgewezen en u bent het niet eens met deze beslissing, dan kunt u in beroep gaan. Vanuit de Algemene Wet Bestuursrecht kunt u eerst bezwaar aantekenen bij de gemeentearchivaris. Als deze het besluit niet herziet, kunt u tegen het besluit in beroep gaan bij het college van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Zutphen. Als uw bezwaren ook daar niet erkend worden, kunt u tenslotte een beroep doen op de rechter en hem om een uitspraak vragen.