Icoon van de collectie Bibliotheek en documentatie
Collectie bibliotheek en documenatie


De bibliotheek en documentatie bestaat eigenlijk uit verschillende soorten materiaal: boeken, tijdschriften en documentatie over verschillende onderwerpen. Zutphen heeft naast een grote stadsbibliotheek, ook diverse particuliere boekencollecties, zoals van de familie Van Hasselt en het Huis Baak. De titels zijn in te zien op de studiezaal, u kunt daar ook foto's of kopieën maken. Het materiaal wordt echter niet uitgeleend.


Zoeken in de collectie

U kunt een of meerdere zoektermen invoeren in de zoekbalk, bijvoorbeeld auteur of titel(woorden). Door een asterisk (*) achter de zoekterm te plaatsen, krijgt u ook langere woorden. Voorbeeld: met de zoekterm beuk krijgt u geen hits, maar met beuk* krijgt u Beukenhof, Beukenlaan en Beukerstraat.

Filteren

Aan de bovenkant van het scherm kunt u filteren. Dat kan meteen zonder het invoeren van een zoekterm in de zoekbalk, maar ook binnen een selectie. Door op één van de filters te klikken, opent zich een uitklapscherm met alle opties in alfabetische of numerieke volgorde. Rechtsboven in het uitklapscherm kunt u navigeren door gebruik te maken van het pijltje. Er zijn zeven filters in deze collectie:

  • soort: Bibliotheek of documentatie
  • auteur: titels van de soort documentatie hebben geen auteur, dus wanneer u bij soort documentatie heeft gekozen, komt dit filter te vervallen.
  • deelcollectie: Hierin ziet u tot welke collectie de titel behoort. Titels van de soort documentatie behoren allemaal tot dezelfde collectie, dus wanneer u bij soort documentatie heeft gekozen, komt dit filter te vervallen.
  • trefwoord: betreft de verschillende onderwerpen en zijn zeer divers. Titels van de soort documentatie hebben geen trefwoorden, dus wanneer u bij soort documentatie heeft gekozen, komt dit filter te vervallen.
  • plaats: geeft de mogelijkheid om op geografisch begrip te filteren, zoals plaatsnaam, provincie of land.
  • codering: Met hulp van deze code kunt u het boek eenvoudig terugvinden in de studiezaal. Wendt u tot de studiezaalmedewerker wanneer het boek in het depot is opgeslagen, of wanneer er een * achter de code staat.
  • jaar van uitgave: hiermee kunt u uw zoekresultaten in tijd beperken. Titels van de soort documentatie hebben geen jaar van uitgave, dus wanneer u bij soort documentatie heeft gekozen, komt dit filter te vervallen.


Meer informatie

Door op een titel te klikken, krijgt u de optie op "meer informatie" te klikken. Daar vindt u gedetailleerde informatie over de titel en een digitale versie (indien beschikbaar). ook zijn hier de social media-buttons en de printoptie beschikbaar.

Materiaal uit de bibliotheek kan niet worden geleend; raadplegen kan kosteloos op de studiezaal.

Auteursrecht

Van de meeste boeken kunt u geen scans of kopieën aanvragen. U kunt de boeken uit onze collectie inzien op de studiezaal. In de collectie kunt u bepaalde publicaties echter al wel downloaden. Dit betekent echter niet dat hier geen auteursrecht op rust. Boeken zijn onderhevig aan auteursrecht vanaf de datum van publicatie tot 70 jaar na de sterfdatum van de maker(s). Dit recht berust hierdoor op het grootste gedeelte van de collectie. U mag de informatie uit deze aangeboden bestanden dus wel gebruiken, maar nooit letterlijk overnemen zonder dat u duidelijk aangeeft dat u citeert. Wanneer u informatie uit een publicatie gebruikt, zorg dan altijd voor een goede bronvermelding.
Bijvoorbeeld: Brord van Stralen, Jeroen Kummer en Freek Pereboom (red.), Lezen in Geldersen Overijsselse bronnen. Gids bij oud schrift in Gelderland en Overijssel (Kampen 1998) p. 15.

U leest meer over auteursrecht in het informatieblad Auteursrecht en reproducties.