Stage lopen bij het archief

Stagiair Arthur uit Brussel bij RAZStagelopers uit het voortgezet onderwijs zijn bij het Regionaal Archief Zutphen bijna altijd wel welkom. Deze maand (september 2020) hadden wij een bijzondere stagiair te gast, namelijk een scholier uit Brussel. Arthur is 16 jaar oud en zit op de École Européenne Bruxelles. Dat is een internationale school. Lessen worden er gegeven in verschillende talen. De scholieren zijn meestal kinderen van ouders die werken bij een van de vele internationale organisaties die in Brussel zijn gevestigd.

Arthur spreekt goed Nederlands, maar toch merk je in zijn verslag wel dat Frans zijn eerste taal is: “Dit Zomer, heb ik de geluk gehad om bij de archief van Zutphen een 8 dag stage te kunnen lopen in de context van WEX (work experience) een programma die door mijn school is georganiseerd om elke student wat werk ervaring te geven. Durend dat stage heb ik verschillende werken gedaan zoals documenten transcriberen of zegels schoonmaken.”

Acht dagen lang mocht Arthur zijn belangstelling voor geschiedenis in praktijk brengen. Hij kreeg drie klussen toebedeeld. Zijn handvaardigheid werd getoetst door hem enkele middeleeuwse zegels te laten schoonmaken. Dat ging hem bijzonder goed af. Als tweede klus mocht hij enkele onsmakelijke rapporten van de Gezondheidscommissie van halverwege de negentiende eeuw transcriberen: rapporten over uitwerpselen die in putten op de Barlheze werden gegooid en over slachtafval in de Frankensteeg. Als laatste klus mocht Arthur enkele foto’s uit de Tweede Wereldoorlog beschrijven. Foto’s beschrijven is een kunst op zich: hoe beter de beschrijving, hoe beter de foto door zoekmachines wordt gevonden.

Op zijn laatste dag maakte Arthur een verslag. Daarin vertelt hij ook over zijn bezoek aan de collega’s van team Archeologie: “Deze dag ben ik door gegaan met de foto’s en mijn transcripties. In de namiddag heb ik de archeologisch departement van de musea van Zutphen bezocht waar ik ontdekt heb hoe ze alles bewerken en renoveren”. Voor een 16-jarige scholier blijkt het lastig om in acht dagen al die erfgoedinstellingen van Zutphen uit elkaar te houden! Maar dat hij talent heeft voor het archiefvak heeft Arthur ruimschoots bewezen. Van ons krijg hij een dikke voldoende.

Benieuwd naar Arthurs verslag? Klik dan op deze link.

Heb je ook interesse in een stageplaats bij het Regionaal Archief Zutphen? Stuur ons een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..