1 mei: Erfgoed op wetenschapsfestival Expeditie Next

Werken in een operatiekamer, op stadssafari of… het Grote Hanze Topografiespel spelen. Op 1 mei is de binnenstad van Zutphen omgetoverd tot het festivalterrein van Expeditie NEXT – een wetenschapsfestival voor kinderen. En ook Erfgoedcentrum Zutphen is vertegenwoordigd.

De Musea Zutphen heeft diverse programmaonderdelen. Bij ‘Crime Scene Zutphen – Is een archeoloog ook een detective?’ lossen kinderen het raadsel op: wie heeft meer dan 1.000 jaar geleden de bewoners van Zutphen vermoord? In het jaar 882 vond een overval plaats. Archeologen vonden meer dan 1.000 jaar later de resten van vermoorde mensen, verbrande huizen en gebroken spullen. In het museum zijn de vondsten uitgestald als een crime scene zoals archeologen die aantroffen. Met een loep bij de hand beantwoord je vragen aan de hand van verschillende objecten in het museum zoals een zwaard en replica’s van botten. Stapje voor stapje ontcijfer je wat er gebeurd is.

In ‘Martinet’s Katechnismus… Kate-wattuh?’ gaan de deelnemers aan de slag met een persoonlijke ‘natuurbijbel’ die de nieuwsgierigheid doet opleven! Jan Floris Martinet was natuurkundig historicus, schrijver, pedagoog, theoloog en predikant in Zutphen. Zijn natuurbijbel (‘katechismus van de natuur’) en de ‘kinder-katechismus’ schreef hij in Zutphen. Na een introductie over de ‘katechismus’ gaan de kinderen aan de slag met een eigen boek: een dummy katechismus met vragen over de natuur die de nieuwsgierigheid prikkelen.

In Kleurrijke kunst tekenen kinderen een kunstwerk na waarvan ze wel de omschrijving hebben gehoord, maar het kunstwerk zelf niet hebben gezien. Ook kunnen ze op ontdekkingsreis in de schelpkoepel en meedoen met een museumspeedtour met twee theatrale onderzoekers.

Het Grote Hanze Topografiespel

Het Erfgoedcentrum Zutphen heeft met hulp van de Nationale Wetenschapsagenda en in samenwerking met Studio Biesterveld en Tijdlab Het Grote Hanze Topografiespel ontwikkeld. Dit is een enorm bordspel dat kinderen uitdaagt om in één zeetocht zoveel mogelijk vracht van Zutphen naar Danzig te vervoeren. En dat is niet makkelijk: onderweg komen de scheepslui, onder aanvoering van Hanzekoopman Albert op de Korenmarkt, zeerovers tegen, krijgen ze te maken met absolute windstilte of juist fikse stormen, inbeslagname van producten door vijandige soldaten of moeten ze goederen inleveren als tolbetaling. Kortom, zoek de juiste route naar de eindbestemming en je wordt beloond met een oorkonde.

Gratis kaarten voor kinderen

Het festival is op 1 mei van 11.00 tot 17.00 uur in het centrum van Zutphen: in het stadscentrum, met de Houtmarkt, de Zaadmarkt en het ‘s Gravenhof als festivalhart, vind je meer dan honderd wetenschapsactiviteiten. Expeditie NEXT zet in op brede toegankelijkheid en is daarom gratis voor kinderen tot 18 jaar. Volwassenen betalen € 7,50. Zij krijgen hiervoor op de dag zelf ook twee consumptiebonnen. Tickets zijn te bestellen op Expeditienext.nl/tickets.