Landelijke Geschiedenis Quiz voor scholieren komt naar Zutphen

20180605 Aankondiging Landelijke GeschiedenisquizDe Landelijke Geschiedenis Quiz voor scholieren is volgend jaar in Zutphen. Scholen uit het hele land doen hier aan mee. Op 16 maart 2019 is de finale in de Burgerzaal.

De organisatie is sinds drie jaar in handen van Renate van der Linde en Suzanne van Gompel, twee docenten geschiedenis van het Jacob-Roelandslyceum te Boxtel. Dit jaar hielden zij de finale in het Noordbrabants Museum te ’s-Hertogenbosch. De historische locatie die ze voor volgend jaar hebben gekozen is de historische binnenstad van Zutphen.

Voorrondes

De Landelijke Geschiedenis Quiz voor scholieren wordt al jaren gehouden. Elke deelnemende school houdt zelf een voorronde. De beste twee leerlingen hiervan mogen meedoen aan de landelijke finale. Deze deelnemende scholen kunnen ook zelf quizvragen voorstellen voor de voorrondes en de finale.

Finale

Op 16 maart 2019 komen al die duo’s met hun begeleiders naar Zutphen om tegen elkaar te strijden. Ze beginnen met een programma in de stad waar ze meer leren over de geschiedenis van Zutphen. De informatie die ze daarmee opdoen kunnen ze ook weer nodig hebben bij de finalevragen.

‘Olympiade’

De belangstelling voor de quiz neemt elk jaar toe. Dit jaar namen zestig leerlingen van dertig middelbare scholen uit heel Nederland mee en voor volgend jaar verwacht de organisatie dat dit aantal verder zal stijgen. Voor andere vakken, zoals wiskunde en natuurkunde, worden olympiades gehouden. De Landelijke Geschiedenis Quiz is de geschiedenisvariant hiervan. Stadsarchivaris Etienne van den Hombergh die zich ingespannen heeft de quiz naar Zutphen te halen, kijkt uit naar 16 maart: “Het is lastig om met het drukke schoolprogramma leerlingen naar het archief te halen. Met deze quiz kunnen we maar liefst honderd gemotiveerde leerlingen uit heel Nederland ons mooie Zutphense erfgoed laten zien. Dat werkt erg inspirerend.”