In de vitrine: Signalementen

Iedereen laat sporen na in het archief. Maar sommigen nét iets meer dan anderen. In januari hadden we als Erfgoed van de Week al het signalement van een Clootzak. Deze voortvluchtige is niet de enige die tot de haarkleur toe wordt beschreven in de stadsarchieven. Geschreven signalementen waren voor de uitvinding van de fotografie dé manier om voortvluchtigen op te sporen. Nieuwsgierig? Loop even binnen bij het archief aan de Spiegelstraat. In de vitrine worden enkele signalementen tentoon gesteld.

Over de geschiedenis van signalementen kun je ook meer lezen in Cultuurhistorisch tijdschrift Oer #14, december 2014. Te koop via Achterhoekseboeken.nl of in te zien op de studiezaal van het Regionaal Archief Zutphen.

Digitaal

Signalementen uit de oude archieven van Zutphen en Lochem zijn nu bijna allemaal digitaal beschikbaar. Ze maken deel uit van de serie ingekomen en verzonden stukken in deze archieven. Medewerkers en vrijwilligers werken momenteel nog aan de laatste stukken uit Lochem; de Zutphense stukken zijn al online te bewonderen.

Oud Archief Zutphen (0001), Ingekomen en uitgegane stukken 1325-1751, inv.nrs. 137-458.
Oud Archief Lochem (1001), Ingekomen stukken 1623-1810, inv.nrs. 28-193c.

Openingstijden

De vitrine is te zien tijdens de openingstijden van de studiezaal: dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.