In de Burgerzaal: tentoonstelling ‘Wij zijn Vrij!’

Poster Wij zijn vrijWarnsveld, Zutphen en De Hoven werden niet op één dag bevrijd. Hoe het wel ging, is vanaf 22 juli te zien in een nieuwe expositie in de Burgerzaal: ‘Wij zijn vrij!’ Het verhaal van de ‘Slag om Zutphen’ is compleet gemaakt met kaarten en foto’s van onder andere het Stedelijk Museum Zutphen en het Erfgoedcentrum Zutphen en met dagboeken die Zutphenaren in die angstige dagen hebben bijgehouden. De tentoonstelling is tot en met 30 augustus geopend van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

De persoonlijke verslagen uit die tijd spelen een belangrijke rol in de tentoonstelling. De titel ‘Wij zijn vrij!’ komt ook uit een van die dagboeken. Uit de kapitalen waarmee zenuwarts Marius ten Raa het opschreef voel je de opluchting. Van Raa werkte als zenuwarts in Castricum, maar moest met zijn patiënten evacueren naar het Groot Graffel in Warnsveld. In die periode hield hij een dagboek bij.

Maar voordat hij dat kon opschrijven, is een bloedige strijd gevoerd om Warnsveld, Zutphen en De Hoven te bevrijden. Daarbij zijn ook veel Canadese bevrijders gesneuveld. Aan hen is, als monument, ook een deel van de tentoonstelling gewijd.

Buitenexpositie

Op het ’s Gravenhof worden eind volgende week grote schermen geplaatst met foto’s die laten zien hoe het plein er 75 jaar geleden uitzag. Ook deze foto’s zijn voorzien van citaten uit dagboeken van Zutphenaren.

Webtentoonstelling

Op Erfgoedcentrumzutphen.nl is op hetzelfde moment ook een webtentoonstelling te zien over John de Groot. Deze leraar kwam met zijn vrouw Aaltje in 1944 vanuit Maassluis naar Zutphen. Een vrijwilliger van het Regionaal Archief Zutphen is voor de webtentoonstelling in de brieven gedoken die hij in 1944 en 1945 aan zijn ouders schreef.

75 jaar vrijheid

Wethouder Mathijs ten Broeke: “Vanwege de pandemie konden veel activiteiten rondom 75 jaar vrijheid in Zutphen niet op de geplande wijze doorgaan. Gelukkig kunnen we nu wel deze tentoonstelling laten zien. Je kent de verhalen over de oorlog, maar aan de hand van deze foto’s en dagboeken komt het veel dichterbij. Daardoor ga je onze vrijheid nog meer waarderen. Ik raad iedereen aan te gaan kijken.”

Burgerzaal

De Burgerzaal is van 22 juli tot en met zondag 30 augustus ’s woensdags tot en met ’s zondags geopend van 12.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Gidsen van het Gilde Zutphen vangen de bezoekers op. Om te zorgen dat iedereen op gepaste afstand van anderen de tentoonstelling kan bekijken, is een route gemaakt.