Open Monumentendag lanceert fiets- en wandelroute

Fiets- en wandelroutes Open MonumentendagHet komende jaar is het elke dag Open Monumentendag. Het comité presenteert zaterdag 12 september zowel een wandel- als een fietsroute die het hele jaar door gratis beschikbaar zijn. "Geheel coronaproof en lekker actief in de buitenlucht", aldus voorzitter Ineke Hissink-Kapper.

Open Monumentendag Zutphen kiest dit jaar een andere invulling. "De reden moge duidelijk zijn", aldus voorzitter Ineke. "We kunnen dit jaar geen Open Monumentendag vieren zoals we dat het liefst doen. Daarom hebben we gekozen om een fietsroute én een wandelroute te maken. Zo kan iedereen op elke dag van het jaar Open Monumentendag beleven."

Leermonumenten

Het landelijk thema voor Open Monumentendag 2020 is Leermonumenten. Naast monumenten die een leerfunctie hebben (gehad) zoals scholen, kunnen uiteraard ook andere monumenten ons iets leren. Bijvoorbeeld over de bouwperiode, over hun voormalige bewoners of over het gebruik van het monument. Ineke: "Met beide routes leer je de stad en het buitengebied in ieder geval weer een stukje beter kennen."

Leuk voor iedereen

De wandelroute gaat dwars door het hart van de stad. "Veel winkels zijn gevestigd in monumentale panden waar nog veel historie zichtbaar is. Door de route te lopen kijk je opeens heel anders naar de stad en leer je over de straatnamen en de vele middeleeuwse panden op de route. Bovendien is het leuk om even binnen te lopen en de winkels op een andere manier te bekijken." Ook tijdens de fietsroute maak je op een nieuwe manier kennis met Zutphen en een groot deel van het buitengebied, waaronder Warnsveld en De Hoven. "Door deze routes af te leggen leer je de stad én het buitengebied op een leuke en sportieve manier beter kennen", aldus Ineke. "Niet alleen leuk voor toeristen, maar juist ook voor alle inwoners van Zutphen."

Gratis downloaden of afhalen

Beide routes worden op 12 september gepresenteerd aan wethouder Mathijs ten Broeke van cultuur. Om 13.00 uur neemt hij de routes in ontvangst en legt hij een deel van de fietsroute zelf af. Beide routes zijn vanaf 12 september gratis te downloaden op www.openmonumentendagzutphen.nl en gratis af te halen op diverse locaties in de binnenstad waaronder de VVV. Ineke: "Vanaf dat moment kan iedereen de routes op een zelf gekozen moment lopen of fietsen. Tijdens Open Monumentendag, maar vooral ook de rest van het jaar."