Tot 28 november: tentoonstelling 'Waarom schrijf je me niet?'

 

Wethouder Mathijs ten Broeke opende woensdag 30 september in de Walburgiskerk Zutphen de indringende tentoonstelling Waarom schrijf je me niet, post uit de vergetelheid. Ga ook zeker kijken! De tentoonstelling blijft tot eind november in Zutphen.

Foto’s, films, dagboeken en brieven vertellen het zeer persoonlijke verhaal van vijf mensen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de samenwerking van het Erfgoedcentrum Zutphen en de Walburgiskerk is het mogelijk deze tentoonstelling van de Lotty Veffer Foundation in Zutphen te laten zien.

‘Waarom schrijf je me niet, post uit de vergetelheid’ maakt onderdeel uit van de activiteiten in het kader van het themajaar 75 jaar vrijheid gemeente Zutphen. De expositie toont hoe van de vijf mensen hun privacy en identiteit werden afgenomen. Ze hadden geen idee wat hen te wachten stond en geen mogelijkheid om aan hun lot te ontkomen. Een van die mensen is Thea Windmuller, die gedurende de Tweede Wereldoorlog in Zutphen woonde en werkte. Zij had verkering met Wolfgang Maas, een Joodse jongen, die in 1936 op 16-jarige leeftijd uit Duitsland naar Winterswijk vluchtte. Dagboeken van Thea en brieven van Wolfgang vertellen over hun liefde, de vervolging, hun onderduik en ondergang.

Vluchtelingenkwestie

Met het verhaal van Wolfgang en Thea snijdt de tentoonstelling de vluchtelingenkwestie aan en laat het de parallellen zien tussen het vluchtelingenbeleid voor de Tweede Wereldoorlog en nu. Het is een reizende tentoonstelling die ook in Duitsland wordt geëxposeerd.

Overlevende

De tentoonstelling is een initiatief van de Lotty Veffer Foundation. Lotty Huffener-Veffer (1921-2018) overleefde als enige van haar gezin de Tweede Wereldoorlog. De oorlog en die overleven bepaalden de rest van haar leven. Ze vond dat het verhaal moest worden blijven verteld. Haar dochter Mirjam Huffener zet zich daarvoor in. Vanmiddag gaf ze een toelichting hierop.

Mirjam Schwarz schreef het verhaal van Thea en Wolfgang op in haar boek Ik hoop dat alles weer gewoon wordt. Ook zij was aanwezig om het verhaal te vertellen van Thea en Wolfgang. Daarbij las ze fragmenten uit het dagboek van Thea voor.

De tentoonstelling is toegankelijk voor alle bezoekers van de Walburgiskerk. De entreeprijs voor een bezoek aan de kerk bedraagt € 2,50. De openingstijden zijn in oktober van woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en in november van woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.

Op alle dinsdagen is de kerk gereserveerd voor bezoek door middelbare scholieren. Scholen zijn van harte welkom zich hiervoor aan te melden. Zie voor informatie: www.walburgiskerk.nl.