26-8 tot 31-10: Museumwoning David Evekink

Stap in de geschiedenis van arbeiders in de negentiende eeuw in Zutphen! Een van de oudste arbeidershuisjes in de stad is tijdelijk toegankelijk. Kom binnen en duik even in de werk-, woon- en leefomstandigheden uit ‘de vergeten eeuw’. Een eeuw die ziektes en ellende kent, maar óók initiatieven om de kwaliteit te verbeteren. 

Dit stukje van het Zutphens verleden is nog maar kort geleden, met veel herkenning en herinneringen. De gids vertelt u er als u wilt natuurlijk van alles over!

De expositie in dit pop-upmuseum is vormgegeven door studenten van Aventus Zutphen.

David Evekink

Al op jonge leeftijd trekt de succesvolle houthandelaar David Evekink (1834-1871) zich het lot aan van zijn armere medemensen. Op 27-jarige leeftijd treedt hij toe tot het bestuur van de Spaarkas in Zutphen. Arbeiders kunnen daar kleine bedragen inleggen, ’s zomers als er veel werk is. In de winter ontvangen zij dan huisbrandstof tegen een lage inkoopprijs. Eigenlijk wil Evekink ook wel iets doen aan de belabberde woonomstandigheden van zijn Spaarkasklanten. Vlak voordat hij ongetrouwd op 37-jarige leeftijd overlijdt, bepaalt hij in zijn testament dat er 20.000 gulden van zijn vermogen naar de Spaarkas zal gaan.

Het bestuur van de Spaarkas besluit er arbeidershuisjes van te bouwen aan de rand van de stad. Onder de naam David Evekinkstichting bouwt de Spaarkas nog heel wat ‘doelmatige woningen voor den arbeidende stand’. Tot de Tweede Wereldoorlog gelden de huizen van de stichting als hét voorbeeld van goede sociale woningbouw in Zutphen. De David Evekink Stichting bestaat nog altijd en beheert 272 voornamelijk negentiende-eeuwse woningen in Zutphen, waaronder het oudste uit 1874.

Sociale woningbouw

De woningen van de David Evekink Stichting zijn de vroegste voorbeelden van sociale woningbouw. Bij deze expositie laten we de toestand van huisvesting in de negentiende eeuw zien en op welke wijze de stichting daarin verandering bracht.

Openstelling

U vindt het pop-upmuseum aan de Berkelsingel 2. Het huisje is klein, dus het aantal bezoekers is beperkt.

van 26 augustus tot 30 oktober 2021
op donderdag t/m zondag
van 12.00 tot 16.00 uur
Gratis toegang.