De Vergeten eeuw-wandeling

Nu zit hier het restaurant By Chiel, maar oorspronkelijk was dit het stedelijk gymnasium (1881-1951). Het gebouw is in de negentiende eeuw ontworpen door de gemeentearchitect F.H. van Etteger. De foto is in 1897 gemaakt door J.C. Reesinck (collectie Regionaal Archief Zutphen)

Wandel met een stadsgids door negentiende-eeuws Zutphen: een levendige manier om meer te weten te komen over Zutphen in de Vergeten Eeuw.

Tussen 1800 en 1900 is de stad ingrijpend veranderd. Je zult versteld staan in hoeverre die veranderingen tot op de dag van vandaag nog in belangrijke mate ons stadsbeeld bepalen. De gids laat je zien wat er destijds is gebeurd en vertelt enthousiast over de monumenten én de hofjes. Want ook de vele hofjes in Zutphen zijn gebouwd of ingrijpend gerenoveerd in de negentiende eeuw. Dankzij David Evekink kwam de eerste sociale woningbouw in Zutphen tot stand en bovendien kreeg Zutphen toen het karakteristieke front aan de IJsselkade. De stadsgidsen vertellen over de negentiende-eeuwse monumenten tijdens rondwandelingen.

Met gids

De speciale Vergeten-Eeuwwandelingen met gids zijn elke vrijdagmiddag, vanaf 23 juli t/m 4 november. De wandelingen starten om 13.30 uur bij het stadhuis.
Duur van de wandeling: ca. 1,5 uur.
Kosten: €5 pp contant en gepast bij de gids afrekenen of per bank betalen
Groepsgrootte: minimaal 4 en maximaal 12 personen
Uiterlijk drie dagen vooraf reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op eigen houtje

Wil je liever op eigen gelegenheid negentiende-eeuws Zutphen verkennen? Dat kan ook! Bij diverse monumenten worden tijdelijk (van begin juli tot het eind van dit themajaar in december) borden geplaatst met meer informatie. Op elk bord vind je ook een QR-code waarmee je meer locaties kunt opsporen.

Route

ZUTP21181 Kaart Wandelroute

 

1. Burgerzaal - Lange Hofstraat 4

2. Gymnasium -'s Gravenhof 5. Nu restaurant By Chiel

3. De IJsselkade- De Bult van Ketjen op de hoek van de Martinetsingel en de IJsselkade

4. Rechtbank - Martinetsingel 5

5. De Bleek - Tussen de Martinetsingel en de stadsmuur

6. Drogenapstoren -Drogenapsteeg 1

7. Oude Bornhof -Oude Bornhof 55

8. Boompjeswal en Polsbroek - Boompjeswal en Paardenwal

9. Woningen David Evekink - David Evekinkstraat 1

10. Ruitershofje - Berkelsingel 38

11. Sareptahofje - Isendoornstraat 17

12. Annaschool - Tengnagelshoek 3

13. Synagoge - Dieserstraat 11

14. Luthershofje - Geweldigershoek 20

15. Gereformeerde kerk - Oudewand 39, nu Le Rideau Wooninterieur

16. Oranje Sociëteit -Lombardsteeg 11

17. Winkelen in de 19de eeuw -Beukerstraat

18. Wijnhuistoren - Groenmarkt 40

 

Deze Vergeten Eeuw-wandeling wordt mogelijk gemaakt door het Erfgoedcentrum Zutphen, de Historische Vereniging Zutphen, de stadsgidsen van Gilde Zutphen, SAZ en Stichting Zutphense Pracht.

Op de foto: Nu zit hier het restaurant By Chiel, maar oorspronkelijk was dit het stedelijk gymnasium (1881-1951). Het gebouw is in de negentiende eeuw ontworpen door de gemeentearchitect F.H. van Etteger. De foto is in 1897 gemaakt door J.C. Reesinck (collectie Regionaal Archief Zutphen)