26-8 t/m 14-11: Pop-upmuseum in David Evekinkwoning

Stap in de geschiedenis van arbeiders in de negentiende eeuw in Zutphen

Stap in de geschiedenis van arbeiders in de negentiende eeuw in Zutphen! Een van de oudste arbeidershuisjes in de stad is tijdelijk toegankelijk. Kom binnen en duik even in de werk-, woon- en leefomstandigheden uit ‘de vergeten eeuw’. Een eeuw die ziektes en ellende kent, maar óók initiatieven om de kwaliteit te verbeteren. Je vindt dit pop-upmuseum in de David Evekinkwoning aan de Berkelsingel 2. Het is geopend van 26 augustus tot en met 14 november.

Al op jonge leeftijd trekt de succesvolle houthandelaar David Evekink (1834-1871) zich het lot aan van zijn armere medemensen. Op 27-jarige leeftijd treedt hij toe tot het bestuur van de Spaarkas in Zutphen. Arbeiders kunnen daar kleine bedragen inleggen, ’s zomers als er veel werk is. In de winter ontvangen zij dan huisbrandstof tegen een lage inkoopprijs.

Eigenlijk wil Evekink ook wel iets doen aan de belabberde woonomstandigheden van zijn Spaarkasklanten. Vlak voordat hij op 37-jarige leeftijd ongetrouwd overlijdt, bepaalt hij in zijn testament dat er 20.000 gulden van zijn vermogen naar de Spaarkas zal gaan. Het bestuur van de Spaarkas besluit er arbeidershuisjes van te bouwen aan de rand van de stad. Onder de naam David Evekinkstichting bouwt de Spaarkas nog heel wat ‘doelmatige woningen voor den arbeidende stand’. Tot de Tweede Wereldoorlog gelden de huizen van de stichting als hét voorbeeld van goede sociale woningbouw in Zutphen. De David Evekink Stichting bestaat nog altijd en beheert 272 voornamelijk negentiende-eeuwse woningen in Zutphen, waaronder het oudste uit 1874.

Sociale woningbouw

De woningen van de David Evekink Stichting zijn de vroegste voorbeelden van sociale woningbouw. Bij deze expositie laten we de toestand van huisvesting in de negentiende eeuw zien en op welke wijze de stichting daarin verandering bracht.

Dit stukje uit het verleden van Zutphen speelde zich nog maar kort geleden af. De gids vertelt je er als je wilt natuurlijk van alles over! De expositie in dit pop-upmuseum is vormgegeven door studenten van Aventus Zutphen, samen met de David Evekink Stichting, Musea Zutphen en het Erfgoedcentrum Zutphen.

Openstelling

Je vindt het pop-upmuseum aan de Berkelsingel 2. Het huisje is klein, dus het aantal bezoekers is beperkt. De tentoonstelling is toegankelijk van 26 augustus tot en met 14 november, op donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Dit pop-upmuseum is een van de activiteiten rondom ‘de Vergeten Eeuw’, het themajaar van de gemeente Zutphen. Zie Vergeteneeuw.nl.

(Dit bericht is aangepast omdat de openstelling, wegens succes, is verlengd tot 14 november).