Ga tijdens Open Monumentendag op Expeditie Tadama in Regionaal Archief Zutphen

11 en 12 september van 12.00 tot 17.00 uur

Poster Expeditie TadamaDit jaar is het jaar van ‘de vergeten eeuw’, Zutphen van 1800 tot 1900. In het Regionaal Archief Zutphen zijn we die eeuw zeker niet vergeten… Ga op ontdekkingsreis met de negentiende-eeuwse archivaris Tadama door het duistere depot. Ontdek bijzondere documenten uit die tijd en laat je naam bijschrijven in het oude archief…

Je ziet tijdens de expeditie ook hoe het archief vroeger én nu werkt, hoe documenten veilig worden bewaard en hoe oude zegels worden schoongemaakt. Én je komt meer te weten over het middeleeuwse gebouw, dat vroeger onder andere een gasthuis was.

Op andere dagen is het archiefdepot een echte burcht: niemand mag er zonder toestemming van de archivaris in. Niet dat er grote geheimen opgeslagen zijn, integendeel, de archieven zijn immers openbaar. Toegang tot het archiefdepot is beperkt, zodat de archieven goed op orde blijven en de stukken vooral niet in de war raken. Natuurlijk is het ook niet de bedoeling om zomaar archiefstukken mee te nemen, want dat leidt alleen maar tot verlies en onvolledige archieven. Tijdens de expeditie mag je voor één keer alleen het depot in. Helemaal alleen… of is er toch nog iemand?


Het Regionaal Archief Zutphen is tijdens Open Monumentendagen geopend op zaterdag én zondag, 11 en 12 september, van 12.00 tot 17.00 uur.