31 oktober: Feestelijke afsluiting Erfgoedfestival door Jong Metropole

Jong Metropole x Hanzehof 31 oktoberDit jaar sluit Jong Metropole het Erfgoedfestival feestelijk af in Zutphen. Op 31 oktober geeft het orkest een uniek concert in Theater Hanzehof & Buitensociëteit. Afgelopen zomer bezochten de muzikanten op uitnodiging van Erfgoedcentrum Zutphen de negentiende-eeuwse arbeiderswoning van de David Evekink Stichting. Hier lieten zij zich inspireren tot het maken van een nieuw muziekstuk. Op 31 oktober speelt een kleinere afvaardiging van Jong Metropole dit stuk in de Hanzehof.

Een bijzonder orkest

Jong Metropole is een unieke samenwerking van Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON), het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en het Metropole Orkest (MO). Het orkest bundelt de krachten van muzikale talenten uit Nederland en verbindt de twee werelden van jazz en klassieke muziek.

Higher Ground

Het concert Higher Ground is vernoemd naar de soulhit van soliste Michelle David. Zij neemt een belangrijke rol in tijdens het concert. Michelle David is een van de beste artiesten van Nederland. Ze speelde op verschillende festivals en trad op voor de Nederlandse koning en koningin tijdens het Concert aan de Amstel. Op deze dag zullen Michelle en de musici van Jong Metropole onder het dirigentschap van Ansgar Striepens spelen met nieuwe en traditionele vormen van r&b, soul en funk.

Een kleine arbeiderswoning

Jong Metropole werd voor het Erfgoedfestival rondgeleid door Zutphen en bezocht een kleine negentiende-eeuwse arbeiderswoning, een van de David Evekink woningen. Dit huis was specifiek gebouwd om de slechte woonomstandigheden van arbeiders tegen te gaan. Erfgoedcentrum Zutphen heeft hier samen met studenten van ROC Aventus, Musea Zutphen en de David Evekink Stichting een pop-upmuseum ingericht, dat nog tot en met 14 november te bezoeken is. Jong Metropole liet zich hier inspireren door de sociale gelaagdheid en het verschil tussen armoede en rijkdom in Zutphen. Een afvaardiging van Jong Metropole zal het unieke en nieuwe muziekstuk dat dit bezoek opleverde tijdens Higher Ground uitvoeren.

Onderdeel van zevende Erfgoedfestival

Jong Metropole componeerde het muziekstuk in het kader van het zevende Erfgoedfestival. Diverse Gelderse artiesten, waaronder Jong Metropole, gingen deze zomer op ontdekkingstocht op bijzondere Gelderse erfgoedlocaties. Daar lieten zij zich voor het Erfgoedfestival inspireren tot het maken van nieuw werk, gebaseerd op het thema van de Maand van de Geschiedenis ‘Aan het werk’. De opening van het Erfgoedfestival werd live uitgezonden door Omroep Gelderland op 3 oktober. Alle andere programmering is online te volgen op erfgoedfestival.nl en via de socialmediakanalen van het festival. Het concert van Jong Metropole sluit de festivalmaand feestelijk af.

Praktische informatie

Het concert begint om 14.30 uur en eindigt om 16.00 uur, zonder pauze. Een coronatoegangspas is noodzakelijk. Kijk voor meer informatie en voor tickets op de website van Theater Hanzehof & Buitensociëteit.

(Op de foto: Jong Metropole Zuiderparktheater 2019. Foto: Pieter Kunnen.)