18 tot en met 21 oktober: Een Nieuwe Tijd in de Nieuwstad

In de herfstvakantie hebben we een bijzonder programma met activiteiten voor jong en oud: Een Nieuwe Tijd in de Nieuwstad. Op deze pagina staan binnenkort alle activiteiten. Hoogtepunt is de bijzondere SRV-wagen! Die staat van 18 tot en met 22 oktober aan de Nieuwstad!

 

Een week vol activiteiten over wederopbouw én verduurzaming van monumenten

SRV wagen Een nieuwe Tijd Rijdt IMG 0373Maak een tijdreis vanaf de jaren na de oorlog tot in de toekomst en weer terug naar het nu! In de herfstvakantie, van 18 tot en met 21 oktober, staat de SRV-wagen van het Gelders Genootschap op de Overwelving in Zutphen! Met informatie over de wederopbouw en over verduurzamen van monumenten. En weet jij uit de escaperoom te ontsnappen? Alle activiteiten, voor jong en oud, zijn gratis.

De SRV-wagen rijdt langs elf gemeenten in de Achterhoek. In Zutphen staat hij, met een uitgebreid programma, van maandag 18 tot en met donderdag 21 oktober van 13.00 tot 17.00 uur op de Overwelving. Iedereen kan de escaperoom spelen. Stap in en (her)beleef de wederopbouwperiode. Weet jij wat er toen gebouwd is in de regio en waarom? Reis vervolgens naar de toekomst en los de puzzels op voordat het te laat is! Weet jij op tijd te ontsnappen? Wethouder Mathijs ten Broeke bijt het spits af op 18 oktober om 12.30 uur. Zal het hem lukken als eerste in Zutphen de code te kraken?

Daarna zal de wethouder een nieuwe film starten over de kansen die er zijn om met eenvoudige aanpassingen uw (monumentale) pand te verduurzamen. Dit filmpje is onder leiding van Ariane Greep door en voor inwoners gemaakt. Het is de hele week te zien bij de SRV-wagen.

Wie uit de escaperoom komt, kan napraten met specialisten over hoe we van onze gebouwen en omgeving een fijne plek om te leven kunnen maken en die behouden. Er zijn onder meer mensen van het Gelders Genootschap, ZutphenEnergie en gemeente Zutphen aanwezig. In de SRV-wagen is ook een mini-expositie ingericht over de wederopbouw. Let bijvoorbeeld op de presentatie van de “Ruwe Diamanten” uit Zutphen: vijf bijzondere wederopbouwpanden in de stad.

SRV-wagen | Rondleidingen | Presentatie-carrousel | Kindermiddag

Rondleidingen

Bij de SRV-wagen starten rondleidingen over wederopbouw en verduurzaming. Er kunnen steeds maximaal vijftien deelnemers mee. Op dinsdag 19 oktober om 15.00 uur neemt de gids Jan Westerik belangstellenden mee op een boeiende tijdreis van 90 minuten door de omgeving rondom het station. Dit gebied raakte zwaar beschadigd door de oorlog en is daarna enorm veranderd.

Op woensdag 20 oktober om 15.00 uur verzorgt de Stichting BOG een rondleiding met een bezoek aan de voormalige pakhuizen aan het Basseroord. Die zijn herbestemd voor jongerenhuisvesting.

Op donderdag 21 oktober, eveneens om 15.00 uur, is het mogelijk een wederopbouwpand te bezoeken. Arthur Jansen geeft dan een rondleiding over de verduurzaming van het pand Turfstraat 41 (Regiobank).

SRV-wagen | Rondleidingen | Presentatie-carrousel | Kindermiddag

Interessante presentaties

Baudartius College foto Maarten de Graad 0478 010394 3In het Baudartius College aan de Isendoornstraat is op dinsdagavond (19 oktober) een “presentatie-carrousel” over wederopbouw, kansen voor verduurzamen van de binnenstad en het structuurbeeld Klein Vaticaan. U bepaalt zelf welke (maximaal drie) van de vijf presentaties u wilt zien. Ze worden tussen 19.00 en 22.00 uur gegeven (inloop vanaf 18.30 uur). De toegang is gratis en vol = vol. Om zeker te zijn van een plaats is het mogelijk om te reserveren bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Om deze prestentaties bij te wonen dient u een corona-QR-code te hebben. Die wordt bij de ingang gescand. U heeft de keuze uit onderstaande presentaties.

Rondleiding door Baudartius College* Rondleiding door het Baudartius College

Rondleiding door het Baudartius College door conciërge Hans Hoevers.

Kunst wederopbouw* Kunst uit de Wederopbouwperiode – Norman Vervat - Stichting Cuypersgenootschap

Een presentatie over monumentale kunst uit de wederopbouw zult u niet vaak tegenkomen. Toch is kunst in en aan gebouwen zeer kenmerkend voor de wederopbouw. Landelijk is Norman Vervat vanuit de Werkgroep Monumentale Kunst betrokken bij het behoud van dit soort kunst. Hij vertelt over de idealen achter de kunst, de verschillende technieken die werden gebruikt en over de huidige waardering en redding van de kunst.

Energie nieuwe bronnen* Energie uit nieuwe bronnen – Hendrik Haafkens – gemeente Zutphen

De opgave om de historische binnenstad van Zutphen te verduurzamen is niet eenvoudig. Behoud van erfgoedwaarden staat gevoelsmatig de verduurzaming van de binnenstad in de weg. Of toch niet en kunnen deze twee belangrijke thema’s naast elkaar blijven bestaan? Begin september hebben internationale experts samen met studenten en docenten van de TU Delft een analyse gemaakt over de energievraag en -aanbod in Zutphen. Hendrik Haafkens laat in de presentatie zien welke mogelijkheden er zijn om energie uit nieuwe bronnen aan te wenden voor de historische binnenstad.

Woonhuisinterieurs* Wederopbouwarchitectuur en woonhuisinterieurs - Marlieke Damstra - Gelders Genootschap

Met schaarse middelen werd na de oorlog de stad weer opgebouwd. Destijds restte een rationele en gestandaardiseerde aanpak. Het resultaat wordt vaak gezien als saai en sfeerloos. Daarom is er al veel gesloopt. Maar wie beter kijkt, ontdekt de sierlijkheid van de eenvoud. Er zijn veel parallellen te trekken met nu: de woningbouwopgave is enorm en bouwmaterialen zijn schaars. De presentatie van Marlieke Damstra bestaat uit veel afbeeldingen van exterieur en interieur. Zij neemt de kijker mee terug in de tijd van toen om vervolgens een vertaalslag te maken naar nu.

Wederopbouw beton* Wederopbouw is niet in beton gegoten – Wilfred Mengerink – Monumentenwacht Gelderland

In de wederopbouwperiode is veel beton toegepast als bouwmateriaal. Zowel prefab als in het werk gestort. Soms zichtbaar als sierbeton of claustra-element. Maar vaker nog onzichtbaar, weggestopt achter bijvoorbeeld een gemetselde vliesgevel of als bunker onder de grond. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van dit materiaal. Wilfred Mengerink vertelt tijdens deze lezing ook over betonschade, herstel en het beschermen van beton. En tot slot komen de moderne toepassingen als kathodische bescherming en het printen van beton aan bod.

Structuurbeeld Klein Vaticaan* Structuurbeeld Klein Vaticaan - Michel Groothedde – gemeente Zutphen

De gemeenteraad van Zutphen stelde in september 2021 het structuurbeeld Klein Vaticaan vast. Dit document geeft aan wat de kwaliteiten van het gebied zijn en hoe deze kunnen versterken. Het geeft de kansen en de kaders voor nieuwe ontwikkelingen. Michel Groothedde vertelt over de historische ontwikkelingen van het gebied; over stratenpatronen, groene zones en over gebouwd erfgoed. Hoe worden deze elementen ingezet en wat betekent dit voor de thema’s mobiliteit en duurzaamheid (energie, klimaatadaptatie, hergebruik materialen)?

SRV-wagen | Rondleidingen | Presentatie-carrousel | Kindermiddag

 WaterspelKindermiddag Weet van Water

Op de woensdagmiddag 20 oktober, van 13.00 tot 17.00 uur, is het programma bij de SRV-wagen op de Overwelving speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders. Samen met het Waterschap Rijn en IJssel en Stichting Steenbreek ontdekken kinderen hoe bewust zij omgaan met water en groen. Al spelend met de watertafel zien ze zelf wat het effect is van bijvoorbeeld hevige wateroverlast in de stad en wat je daaraan zou kunnen doen.

SRV-wagen | Rondleidingen | Presentatie-carrousel | Kindermiddag

Aanmelden voor de activiteiten is niet nodig, maar wie zeker wil zijn van een plek voor de rondleidingen en presentaties meldt zich aan bij de SRV-wagen of bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (vol = vol).

Meer informatie over Een Nieuwe Tijd op https://nieuwetijdachterhoek.nl/