In de herfstvakantie naar pop-upmuseum David Evekinkhuisje

Openstelling wegens succes verlengd

Ga op de foto in historische kledij. Proef negentiende-eeuwse haverkoekjes. En kom meer te weten over het leven van de kinderen die vroeger in de David Evekinkhuisjes woonden. Tijdens de herfstvakantie, donderdag 21 tot en met zondag 24 oktober, maken deze activiteiten een bezoek aan het pop-upmuseum in het David Evekinkhuisje aan de Berkelsingel 2 extra leuk. De toegang is gratis.

Sinds de opening eind augustus staat het huisje volop in de belangstelling. Wekelijks bezoeken nog steeds zo’n 200 tot 250 mensen het huisje en ook van scholen komen aanvragen. Omdat de enthousiaste gidsen van Gilde Zutphen hen met plezier ontvangen, wordt de openstelling verlengd tot en met zondag 14 november.

Oudste arbeidershuisje

Het pop-upmuseum is gemaakt in een van de oudste arbeidershuisjes in de stad. Hier zie je hoe arbeiders in de negentiende eeuw werkten, woonden en leefden. Deze ‘vergeten eeuw’ kent ziektes en ellende, maar óók initiatieven om de kwaliteit te verbeteren. Zoals de bouw van deze arbeidershuisjes. Een jonge houthandelaar en bestuurslid van de Spaarkas, David Evekink, wilde de belabberde woonomstandigheden van zijn Spaarkasklanten aanpakken. Toen hij op 37-jarige overleed, liet hij 20.000 gulden na aan de Spaarkas. Hiervan werden arbeidershuisjes aan de rand van de stad gebouwd en onder de naam David Evekinkstichting bouwde de Spaarkas nog heel wat ‘doelmatige woningen voor den arbeidende stand’. Tot de Tweede Wereldoorlog gelden de huizen van de stichting als hét voorbeeld van goede sociale woningbouw in Zutphen. De David Evekink Stichting bestaat nog altijd en beheert 272 voornamelijk negentiende-eeuwse woningen in Zutphen, waaronder het oudste uit 1874.

De gids vertelt je er als je wilt natuurlijk van alles over! De expositie in dit pop-upmuseum is vormgegeven door studenten van Aventus Zutphen, samen met de David Evekink Stichting, Musea Zutphen en het Erfgoedcentrum Zutphen.

Openstelling

Je vindt het pop-upmuseum aan de Berkelsingel 2. Het huisje is klein, dus het aantal bezoekers is beperkt. De tentoonstelling is toegankelijk tot en met 14 november, op donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Dit pop-upmuseum is een van de activiteiten rondom ‘de Vergeten Eeuw’, het themajaar van de gemeente Zutphen. Zie Vergeteneeuw.nl.