Expositie Turn Panic Into Magic

20220525 Opening Dat Bolwerck kimonoIn Dat Bolwerck is nu de tentoonstelling Turn Panic Into Magic te zien. Op 28 mei vond de publieksopening plaats. Marlise van der Jagt, artistiek leider bij Dat Bolwerck, verzorgde deze goedbezochte opening. Na een kort welkom in het Nederlands ging ze over op Engels. Dit uit respect voor de aanwezige Luba Drozd een in New York woonachtige Oekraïense kunstenares.

“Begin dit jaar, de oorlog in Oekraïne was net uitgebroken, werd het team van Dat Bolwerck benaderd door het Erfgoedcentrum Zutphen met de vraag of wij wilden aanhaken bij het themajaar waarop in ’22 de focus ligt: 1572”, vertelde Marlise van der Jagt. Ze vertelde ook dat zijzelf een proefschrift had geschreven over een kunstenaar uit de zestiende eeuw, maar begreep dat hij niet betrokken was bij dit specifieke jaar.

In de bestaande programmering was ruimte om iets neer te zetten wat aan dit themajaar recht kon doen. Er werd gekeken naar kunstenaars en exposanten die met hun werk hierbij pasten. “Toen ik hiervoor enkele mensen hierover sprak hoorde ik dat zelfs president Zelensky het in zijn speeches had over dit themajaar. Het maakte wel duidelijk dat het belangrijk blijft om grote gebeurtenissen te herinneren. En dit themajaar is dat de geboorte van Nederland.”

Air Anxiety

Online vond Marlise het werk van Luba Drozd. Ze benaderde haar via Zoom en vertelde haar dat Dat Bolwerck een historische kelder had die ze kon gebruiken om haar installatie neer te zetten. Luba, heel blij met deze locatie, was voor haar installatie twee weken bijna onafgebroken in de middeleeuwse kelder aan het werk. “Haar werk ‘Air Anxiety’ bestaat uit een 3D animatie-installatie. Het laat ons onder andere voelen hoe moeilijk het is om in een schuilplaats te zitten en niet te weten waar het geluid om je heen vandaan komt en waardoor het veroorzaakt wordt.”

Turn Panic Into Magic

Een tweede onderdeel van de expositie is een lichtwerk dat gemaakt is door de Eindhovense kunstenaar Erwin Thomasse. Hij realiseerde een lichtwerk dat bestaat uit vijf lichtbakken met de zin. ‘Turn Panic Into Magic’. De lichtbakken knipperen op het ritme van een ademhalingstechniek om paniekaanvallen te bezweren. Deze lichtbakken worden los van elkaar op verschillende plaatsen in het land geëxposeerd.

De 4 v’s

20220525 Opening Dat Bolwerck Marlise vd Jagt“Wat ik nog niet verteld heb”, zei Marlise van der Jagt, “is dat er vier v’s staan voor dit themajaar. Dat zijn: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Door de werken van Erwin Thomasse op verschillende plekken te vertonen creëer je een soort van verbondenheid. Bij het werk van Luba en de Universal Kimono komen we vanzelf terecht op enkele van de andere v’s.”

Universal Kimono

Gedurende de tentoonstelling, die tot en met 26 juni te zien is, kan de gemeenschap van Zutphen en omgeving ter plekke Universal Kimono’s maken op basis van het DIY-patroon van Atelier Roosje Klap. Op het vlaggendoek dat voor de kimono’s gemaakt is staan de 30 artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Daarnaast wordt er ook een serie foto’s van de Universal Kimono van verschillende kunstenaars vertoond. “De gemaakte kimono’s worden verkocht en de opbrengst gaat naar de Oekraïense vrijwilligersorganisatie Kukhnia”, voegde Marlise toe.

Walhallab

"Jongeren van Walhallab zullen na de opening beginnen met het maken van de eerste kimono’s." De stof lag al klaar op de tafel en Marlise nodigde Saskia van Osch, van Walhallab, uit om de tentoonstelling te openen. Saskia nam een schaar en met het doorknippen van de lap stof werd daarmee de opening een feit.

Iedereen is welkom om deze tentoonstelling te bezoeken, de openingstijden zijn: woensdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur. De toegang is gratis. U vindt Dat Bolwerck aan de Zaadmarkt 112 te Zutphen.