Open Monumentendag bij RAZ op 10 en 11 september

Thiman, de eerste boekdrukker van ZutphenDe eerste boekdrukken van Zutphen

Het Regionaal Archief Zutphen, gevestigd het middeleeuwse gasthuis aan de Spiegelstraat, is te bezoeken tijdens Open Monumentendag 2022. Hier worden op zaterdag 10 en zondag 11 september de allereerste boekdrukken van Zutphen tentoongesteld van boekdrukkers Thiman en Andries. Thiman drukte in 1518 het kleine stichtelijke boekje "Costelike scat der geesteliker rijckdoem". Tijdens de Tachtigjarige Oorlog drukte Andries tussen 1606 en 1630 vooral veel werken over krijgskunst met prachtige kopergravures. Al deze boeken werden met de hand gedrukt: een enorm karwei!

Uitgekeken bij deze tentoonstelling? Volg dan de rondleiding om te zien hoe deze boeken en veel andere archiefstukken in het archiefdepot onder de beste klimatologische omstandigheden worden bewaard.

En als u nóg meer wilt weten, kunt u dit weekend voor het eerst de Zutphense Erfgoedpublicatie kopen, geschreven door Marjolein Koudstaal: ‘Dit is geprint toe Zutphen’. Thiman Petersz. Os van Breda én Andries Jansz. van Aelst, de eerste Zutphense boekdrukkers in de 16de en 17de eeuw.