2022 07 08 Wim Bannink Cortenoeverse Brug 2022 ConnectionsConnections van kunstfotograaf Wim Bannink

Tentoonstelling tijdens Fotozomer in Stedelijk Museum Zutphen

In het kader van de Zutphense Fotozomer en het Zutphense Erfgoed-themajaar “1572” toont het Stedelijk Museum Zutphen foto’s van de Zutphense kunstfotograaf Wim Bannink (1946). Het is een verrassende serie van de bruggen rondom Zutphen; bruggen die door de eeuwen heen gezorgd hebben voor letterlijke en figuurlijke verbindingen tussen mensen en plaatsen. Verbinding is een van de kernbegrippen van dit themajaar. De tentoonstelling is te zien van 16 juli tot met 25 september in het auditorium van het museum.

Wim Bannink: “Het landschap heeft mijn grote belangstelling, zowel voor mij als mens, als ook voor mijn fotografie. De natuur is in mijn fotowerk vaak uitdrukkelijk aanwezig. Vele en verre reizen hebben mijn fotografie beïnvloed. Echter, de laatste tijd hebben grote, door het menselijke brein ontworpen en gemaakte bouwsels in het landschap, mij gefascineerd. Dat zijn de bruggen. Het denkwerk van de ingenieurs en bouwen met het zware materiaal spreken mij erg aan. Genoeg reden om van deze robuuste constructies deze fotoreeks te maken. De foto’s drukken op realistische en tegelijkertijd abstracte wijze mijn bewondering uit.”

‘Fotograaf uit verwondering’

“Ik fotografeer sinds 2000 met name landschappen, maar heb ook een open oog voor alles wat ik tegenkom. Ik noem mijzelf ‘fotograaf uit verwondering’. Ik vind het fascinerend dat het onderwerp, de omgeving, het licht en ikzelf als fotograaf, voortdurend aan verandering onderhevig zijn. Een fotografische opname is uniek, je kunt nooit exact dezelfde foto maken - daarom is fotografie belangrijk.”

Wim Bannink

Wim Bannink is lid van verschillende fotocollectieven en exposeerde al vele malen in groepstentoonstellingen en solo, waaronder regelmatig in het Stedelijk Museum Zutphen. Een van zijn grootste inspiratiebronnen is de Amerikaanse fotograaf Paul Caponigro, vanwege diens meditatieve betrokkenheid op de natuur. Bannink is Bondsmeester van de Fotobond, won in 2021 de Your Turner Prize en daarnaast diverse awards in binnen- en buitenland.

Deze tentoonstelling is te zien in het auditorium. Het auditorium is niet altijd toegankelijk voor bezoekers in verband met evenementen. Wie speciaal voor ‘Connections’ komt, wordt geadviseerd vooraf contact op te nemen met Musea Zutphen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0575 516 878.

Fotobijschrift: Wim Bannink, Cortenoeverse Brug, 2022.