Muziektheaterspektakel Zutphen 1572: Ramp & Veerkacht

Ramp en Veerkracht afbeeldingVeertig Nederlandse gemeenten herdenken in 2022 het ‘rampjaar’ 1572. Maar ook vieren we dat toen de staat der Nederlanden werd geboren. Zutphen was een van die steden die zwaar te lijden had onder bezetting van de legers van Willem van Oranje en daarna door Spaanse troepen belegerd en veroverd werd. Zutphen herdenkt én viert dit op een bijzondere manier.

De Walburgiskerk- een stille getuigen van de gebeurtenissen uit het rampjaar - is van 19 t/m 30 oktober het bruisend middelpunt van muziektheaterspektakel Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht. Het community-art project betrekt niet alleen podiumkunstenaars (professionele en amateurs) bij het maakproces, maar wordt ondersteund door vrijwilligers en bedrijven uit de hele Zutphense regio.

In "Zutphen: 1572 Ramp & Veerkracht" worden de verhalen van de belegering van de stad, vervlochten met een oude legende over de heksenjacht die volgt op de ontdekking van pootafdrukken in de vloertegels van de 16e-eeuwse Librije. Is dit het werk van de duivel of zijn er andere verklaringen?

"Zutphen: 1572 Ramp & Veerkracht" laat ons als toeschouwer naar de gebeurtenissen kijken met de blik van de 16e -eeuwer, maar schuwt de actualiteit niet. Nieuw historisch onderzoek werpt een ander licht op de zaak: wat is er echt gebeurd en wat is/was fake news? En wat zegt de geschiedenis over onze huidige maatschappij, wat is goed en kwaad eigenlijk? Een muzikale show als ‘Andere Tijden’ waarin videobeelden, muziek van Verdi, Beethoven, Spaanse barokmuziek, wereldmuziek, singer- songwriters, dans, koor- en solozang en drie harmonieorkesten ons het verhaal vertellen van een bloedige periode uit onze Vaderlandse geschiedenis.

"Zutphen: 1572 Ramp & Veerkracht" is een muziektheaterspektakel voor de hele familie. Ook voor wie slecht ter been is of denkt niet te kunnen komen: daar kan de organisatie bij helpen.

Voorstellingen

Woensdag 19 oktober (try-out), donderdag 20 oktober (première), vrijdag 21 t/m zondag 23 oktober, woensdag 26 t/m zondag 30 oktober, aanvang 20.00 uur.

Prijzen

Jeugd < 18 jaar 1e rang € 14,00 2e rang € 10,00
Volwassenen 1e rang € 27,50 2e rang € 23,50

Meer informatie www.zutphen1572rampenveerkracht.nl.