20 oktober: Zutphen 1572 De geschiedenis van een bloedbad

Zutphen 1572 Johan Visser coverIn de lezing "Zutphen 1572: De geschiedenis van een bloedbad" op 20 oktober presenteert de jonge historicus Johan Visser zijn boek over Zutphen in 1572. Nog altijd circuleert het verhaal dat de Spanjaarden in november 1572 een bloedbad hebben aangericht onder de Zutphenaren. Maar klopt dat eigenlijk wel? Waar komt het verhaal vandaan?

In het voorprogramma bij de feestelijke première van het muziektheaterspektakel 'Zutphen 1572: ramp en veerkracht' presenteert Johan Visser (1997) in Musea Zutphen zijn boek 'Zutphen 1572: De geschiedenis van een bloedbad'. Voor de meeste Zutphenaren was 1572 een rampjaar, een jaar om snel te vergeten. In juni sluit de stad zich aan bij de opstand van Willem van Oranje. In november wordt de stad heroverd door het Spaanse leger van Alva: is er toen een bloedbad onder de burgers aangericht? De spannende resultaten van zijn onderzoek verwijzen het klassieke verhaal over het bloedbad naar de prullenmand. Toch vielen er wél honderden slachtoffers. Wie waren dat? Wat is er dan wel gebeurd? Hoe is het verhaal ontstaan? En waarom vertellen we het elkaar nog steeds?

 • 19.30 uur Inloop
 • 20.00 uur Programma met
  • Opening en welkom door Christiaan te Strake, conservator Musea Zutphen
  • Hendrik Haafkens, programmamanager Erfgoedcentrum Zutphen geeft een korte toelichting op het waarom van dit onderzoek
  • Lezing door Johan Visser 'The making of een bloedbad'.
  • Aanbieden eerste exemplaar van het boek aan een bijzondere gast
 • Aansluitend gelegenheid de tentoonstelling te bekijken

Lees hier meer over zijn onderzoek.

Datum: 20 oktober 2022
Locatie: 's-Gravenhof 4, 7201 DN Zutphen
Kosten: Geen

UPDATE: Vanwege de enorme belangstelling is reserveren voor deze avond niet meer mogelijk. Wel is het mogelijk de lezing te horen op zaterdag 22 oktober om 10.00 uur in de Nieuwstadskerk, georganiseerd door het platform Ridders van Gelre. Aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis, voor koffie en thee wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. 

Meer weten over Zutphen in 1572? Ga naar het theaterstuk Ramp & Veerkracht, vanaf 20 oktober in de Walburgiskerk. Tickets voor het theater: https://www.zutphen1572rampenveerkracht.nl/