Toen het water kwam… Mobiele ErfgoedTentoonstelling in Lochem

MET in gemeentehuis Lochem

De Mobiele ErfgoedTentoonstelling (MET) is een jaar lang uitgebreid getest met diverse tentoonstellingen op uiteenlopende locaties in de gemeenten Lochem en Zutphen. Nu staat de MET in de hal van het gemeentehuis in Lochem (Hanzeweg 8) met de tentoonstelling “Toen het water kwam”, over de rol van water in beide gemeenten. De tentoonstelling is tot en met maandag 17 oktober te zien tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. De toegang is gratis.

De MET is speciaal ontwikkeld om de vele erfgoedschatten van Lochem en Zutphen ook aan inwoners te kunnen tonen die niet zelf in de gelegenheid zijn de vaste tentoonstellingslocaties te bezoeken. Met dit modulaire systeem wordt het mogelijk om het erfgoed naar hen toe te brengen. In het afgelopen jaar is de MET bijvoorbeeld al in diverse verzorgingshuizen geweest. Onderdeel van een MET-project is ook steeds een aanvullend activiteitenprogramma met bijvoorbeeld lezingen om de bezoekers nog meer bij het erfgoedonderwerp te betrekken.

Elke erfgoedorganisatie in de gemeenten Lochem en Zutphen kan de MET inzetten. Om het gebruik zo gemakkelijk mogelijk te maken en de opbouw van elke tentoonstelling te kunnen variëren is het een combinatie van elementen, zoals vitrines voor objecten, wanden voor foto’s en documenten en schermen en zelfs een ouderwetse telefoon voor audio-visuele presentaties.

Verleden, heden en toekomst van het water

Voor de nieuwste tentoonstelling heeft Muzehof Centrum voor de Kunsten een onderwerp gekozen dat beide gemeenten verbindt: water. Waterbeheersing is een uitdaging van verleden, heden en toekomst in Nederland. Schilders hebben het water door de eeuwen heen op vele manieren vastgelegd. Oneindig is ook het aantal Nederlandse gezegdes en spreekwoorden dat met water en scheepvaart samenhangt. In de tentoonstelling zijn schilderijen, gedichten, kinderboeken, objecten en video’s opgenomen waarin water een belangrijke rol speelt.

Je gaat in deze tentoonstelling niet alleen terug naar de middeleeuwen, maar je ervaart ook hoe het zou kunnen zijn over een eeuw. We reizen van de tijd waarin Zutphen en Lochem handelsaders waren, tot de komst van waterleidingen en de huidige strijd tegen het water. Want, ons systeem van waterbeheersing loopt tegen haar grenzen aan.

Mobiele erfgoedtentoonstelling

Deze mobiele erfgoedtentoonstelling (de MET) zal op verschillende plekken in Zutphen en Lochem te zien zijn. Op de meeste plekken is er ook een randprogramma.

Partners

Deze tentoonstelling is samengesteld door Jacoline Zilverschoon in opdracht van Muzehof Centrum voor de Kunsten. De tentoonstelling is gemaakt met medewerking van: Musea Zutphen, Museum STAAL, Regionaal Archief Zutphen en Stichting het Oude Kinderboek.
Met speciale dank aan Christiaan te Strake conservator van Musea Zutphen.