Afscheidstentoonstelling museumdirecteur Tiana Wilhelm

Niets gaat verloren posterTot en met 29 januari 2023 is de tentoonstelling: ‘Niets gaat verloren – een selectie uit de aanwinsten 2008-2022’ te zien in de Musea Zutphen.

Museumdirecteur Tiana Wilhelm neemt eind dit jaar, na bijna 15 jaar, afscheid van de Musea Zutphen. Zij heeft voor deze tentoonstelling een persoonlijke selectie gemaakt uit de honderden aanwinsten van het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak.

Zij vond dat een lastig proces, want er was heel veel om uit te kiezen. “In de regel is een tentoonstelling opgehangen aan een bepaald thema, of het is een representatieve keuze uit het oeuvre van een kunstenaar. Doordat het nu gaat om aanwinsten ten behoeve van de beide musea zit er geen onmiddellijk waarneembare lijn in de verscheidenheid aan objecten die samen in één zaal te zien zijn. Ik heb objecten gekozen die het profiel van elk museum onderstrepen en waar ik in veel gevallen ook een persoonlijk binding mee heb. Dat varieert van een foto van een dierbare vrijwilliger gemaakt door een lid van Fotografen collectief de Zutphense, tot tientallen intrigerende maskers van kunstenaar Arie Schippers.”

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een bekende uitspraak van Ovidius: ‘Alles verandert, niets gaat verloren’. Wilhelm vindt dat musea hier bij uitstek invulling aan geven: “Een museum is een plek met aandacht voor wat duurzaam en relevant is. We maken dat zichtbaar door de objecten en kunstwerken die we verzamelen. Dat roept ook de vragen op: wat is waard om bewaard te worden? Wat kan de test van de tijd (nog steeds) doorstaan?”

Meer informatie over de tentoonstellling op de website van Musea Zutphen >