22 november: Maquette-avond in het Stedelijk Museum Zutphen

Maquette Zutphen 1485 foto Alexander TrompVijf jaar lang werkte Constant Willems aan "Zutphen in 1485" in schaal 1 op 500. En die maquette is nu af! Ze pronkt op dit moment in de tentoonstelling Als stadsmuren konden spreken... Duizend jaar vestingstad Zutphen in het Stedelijk Museum Zutphen. Op dinsdagavond 22 november vertelt Constant Willems, samen met stadsarcheoloog Michel Groothedde, uitgebreid over 'the making of' van de maquette. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Meld je hier aan: https://maquette.eventbrite.nl.

“De maquette geeft een heel waarheidsgetrouw beeld van hoe onze stad er in 1485 uit moet hebben gezien. Dankzij veel onderzoek, door Constant Willems en Michel Groothedde, maar ook door andere collega’s én vrijwilligers, kon een goed beeld worden gevormd van de stad destijds”, vertelt wethouder Sjoerd Wannet. “Dit onderzoek heeft ook geleid tot nieuwe inzichten, waarvan de resultaten zichtbaar zijn in de maquette. Ze maakt daardoor op een heel toegankelijke wijze een stukje van de geschiedenis van onze stad zichtbaar. En dat is waar we naar streven: ons erfgoed zichtbaar en toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Wat trouwens ook opvalt is dat je in deze maquette zult ontdekken dat er nog veel van de historie van de stad bewaard is gebleven.”

Programma

Hoe het onderzoek voor de maquette in zijn werk ging, vertellen Constant Willems en Michel Groothedde op dinsdagavond 22 november. Deze avond wordt ook de teaser getoond van De maquettebouwer. Filmmaker John Post maakt deze documentaire rondom de totstandkoming van de maquette. Hij heeft daarvoor Constant Willems al geruime tijd gevolgd. Uiteraard is er ook gelegenheid om de maquette met eigen ogen te gaan bekijken.

Het Stedelijk Museum Zutphen bevindt zich aan het ’s Gravenhof 4. De avond is gratis toegankelijk, aanmelden voor de avond is noodzakelijk. Dat kan via Eventbrite:
https://maquette.eventbrite.nl

(foto Alexander Tromp/Musea Zutphen)