17 juni: Nationale Archeologiedag

2023 06 17 Archeologiedag in ZutphenAltijd al eens willen weten wat een archeoloog doet? Dit is je kans: kom tijdens de Nationale Archeologiedagen op 17 juni naar het Stedelijk Museum Zutphen ('s Gravenhof 4).

Het Stedelijk Museum en het Team Archeologie - beide partner in het Erfgoedcentrum Zutphen - hebben een gevarieerd archeologisch programma voor het hele gezin in petto. Al bij de ingang heb je kans een figuur uit de Hanzetijd tegen het lijf te lopen. Tussen 11:00 en 16:00 uur staat de mobiele ArcheoHotspot bij het museum, waar je van alles kunt ontdekken. Je kunt ook de speurtocht 'Kruip in de huid van de archeoloog' doen door het Stedelijk Museum en bekijk de bijzondere archeologische vondsten en zie zelf wat er allemaal bij de afdeling archeologie gebeurt.

Tussen Bodemschat en Schroot

De Zutphense en Nederlandse bodem zit vol bijzondere bodemschatten. Heb jij iets gevonden waarvan je niet zeker weet wat het is of ben je benieuwd naar de herkomst? Dan kun je die tijdens deze dag laten determineren door een echte archeoloog. In ‘Tussen Bodemschat en Schroot’ vertellen zij je alles over je vondst en mag jij ze het hemd van het lijf vragen!

Pijpenkoppen in Zutphen

Speciale aandacht is er dit jaar voor pijpenkoppen. Heb je pijpenkoppen in je tuin of op een akker gevonden en wil je weten hoe oud dit archeologisch materiaal is en waar het vandaan komt? De PKN 'Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen' houdt tijdens de Archeologiedag in Zutphen een determinatiemiddag. Iedereen kan gevonden pijpenkoppen of (complete) tabakspijpen en tabacologische voorwerpen uit een erfenis of van zolder laten determineren.

Met lezingen

Wil je meer weten over de tabakspijpen die in Zutphen zijn gemaakt? Om 12.00 en 15.00 uur geeft Team Archeologie een korte lezing over de Zutphense pijpenmakers en over producten die bij opgravingen aan het licht gekomen zijn.

Volg de vondst

Ga ook mee met de rondleiding langs de verschillende afdelingen van team archeologie: daar zie je wat er met vondsten gebeurt nadat zij zijn opgegraven. Een team van vrijwilligers en archeologen zit deze dag klaar om je alles te vertellen over de verwerking van vondstmateriaal. Misschien hebben ze wel bijzondere vondsten uit de Hanzetijd!