Hanzetentoonstellingen op 11 locaties

Karel van EgmondDe Hanzetijd was een belangrijke periode, die ook bekend staat als de 'Gouden Eeuw van Gelre'. In dit Hanzejaar 2023 toont het Stedelijk Museum Zutphen dit rijke verleden aan de hand van unieke topstukken. Hiervoor is geput uit de bijzondere collecties van het Stedelijk Museum en het Erfgoedcentrum Zutphen. De prachtige en uiterst informatieve Maquette van Zutphen in 1485 heeft een centrale plaats in de tentoonstelling. Daarop kun je tot in detail zien hoe de stad er in die ‘Gouden Eeuw’ uitzag.

Een aantal topstukken uit andere musea, zoals het wereldberoemde altaarkleed van het Schippersgilde uit Museum Het Valkhof Nijmegen en het portret van de rijkste en meest invloedrijke hertog van Gelre, Karel van Egmond, uit Museum Arnhem maken het beeld compleet.

Monumentale stad

De expositie is een lust voor het oog en het bewijs van het rijke verleden van de stad Zutphen als de hoofdstad van de Graafschap Zutphen en als basis van het Hertogdom Gelre. Het verhaal van Zutphen in de late middeleeuwen (ca. 1250-1550) toont aan dat de basis voor de monumentale stad van tegenwoordig in deze periode is gelegd.

Vijf presentaties

Rond deze tentoonstelling zijn op vijf bijzondere (erfgoed)locaties kleine maar bijzonder informatieve en laagdrempelige presentaties te zien: de Broederenkerk (BIJ de Bieb Zutphen), de Burgerzaal, de Nieuwstadskerk (Sint-Jan), de Sint-Walburgiskerk en 't Warnshuus in Warnsveld. Elke presentatie vertelt kort het algemene verhaal, aangevuld met voor de locaties specifieke informatie. Daardoor krijgt ook het Zutphense en Warnsveldse monumentale erfgoed een plaats binnen het totaalbeeld, en speelt het Zutphense straatbeeld, rijk geworden in de Hanzetijd, de hoofdrol.

Mobiele erfgoedtentoonstelling: Albert op de Korenmarkt

AlbertStaatDe Mobiele ErfgoedTentoonstelling (MET) van het Erfgoedcentrum Zutphen reist rond langs instellingen en wijkcentra in Zutphen en Warnsveld, met de tentoonstelling Albert op de Korenmarkt over deze Zutphense Hanzekoopman.

Ontmoetingscentrum De Mulderskamp, Mulderskamp 97, Zutphen
Donderdag 8 juni t/m zaterdag 1 juli
Openingstijden: donderdag t/m zaterdag 13.00 - 16.00 uur

Woonzorgcentrum Polbeek, Van Dorenborchstraat 1, Zutphen
Dinsdag 4 juli t/m maandag 7 augustus
Openingstijden: dagelijks 09.00 - 17.00 uur

Geweldig in St.-Elisabeth, Geweldigershoek 39, Zutphen
Woensdag 9 augustus t/m donderdag 31 augustus
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur

Wijkcentrum Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106, Zutphen
Woensdag 6 september t/m donderdag 28 september
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur

De Lunette, Coehoornsingel 3, Zutphen
Dinsdag 17 oktober t/m zondag 31 december
Openingstijden: dagelijks 09.00 - 17.00 uur

Naar de kaart met alle locaties en actuele openstellingen >

 

Hanzejaar

Gedurende het gehele Hanzejaar 2023 brengt Hanzestad Zutphen samen met de partnersteden Doesburg, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt, Kampen, Elburg en Harderwijk een ode aan de Hanze: verleden, heden en toekomst. Het programma varieert van feestelijk tot educatief en van cultureel tot economisch.
De tentoonstelling is van 3 juni tot en met 31 december 2023 te zien in het Stedelijk Museum Zutphen op ’s Gravenhof 4, en op diverse locaties in Zutphen en Warnsveld.

Download hier de flyer met meer informatie en de locaties.