Nu te zien: Albert op de Korenmarkt

Drogenap Hanze ExperienceTijdens het Hanzejaar 2023 wordt op een aantal locaties aandacht geschonken aan het Hanzeverbond en laat het Erfgoedcentrum Zutphen zien hoe het er in de vijftiende eeuw aan toe ging. Zutphen is een van de negen Nederlandse Hanzesteden die samen dit jaar De Hanze vieren, met uiteenlopende activiteiten. De partners van het Erfgoedcentrum Zutphen vertellen het verhaal van de Hanze onder andere in een reeks tentoonstellingen. Een van de hoofdpersonen daarin is Albert op de Korenmarkt. Deze 'Hanzeaat' was een Hanzekoopman.

Albert woonde in Zutphen op de Korenmarkt, momenteel bekend als de Groenmarkt. Hij was een telg uit een handelsfamilie die een groot huis bezat. Van Albert zijn veel documenten bewaard gebleven in het stadsarchief. Daarom weten nu zoveel van hem en de tijd waarin hij leefde; hoe de handel verliep en hoe Albert successen boekte. Albert en zijn familie konden in 1444 zelfs aan het stadbestuur van Zutphen geld lenen voor de bouw van een nieuwe stadsmuur en de toren die wij kennen als de Drogenapstoren.

Drogenap Hanze Experience

Je kunt het verhaal van Albert op de Korenmarkt op verschillende plekken in de stad ontdekken. Tot en met 9 juli in de Drogenap Hanze Experience onder de Drogenapstoren. Doordeweeks van 16 tot 21 uur en in het weekend van 10 tot 21 uur wordt een film over Albert vertoond op de muur van de torendoorgang. Ieder kwartier neemt verteller Tom Veldhuijzen de bezoekers mee in het verhaal van deze legendarische koopman. Langs de wanden is de hele canon van de Hanze uitgetekend en uitgelegd zodat het hele tijdsbeeld duidelijk wordt.

2023 06 07 MET Albert op de Korenmarkt de HovenMobiele ErfgoedTentoonstelling

Tot en met 1 juli is ook een tentoonstelling over Albert op de Korenmarkt te zien in Ontmoetingscentrum Mulderskamp in de Hoven (open op donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur). Daarna verhuist de tentoonstelling naar Polbeek (van 4 juli tot en met 7 augustus, dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur open).

 

(foto's Raïssa Velders en Fiona de Heus)