T/m 31 augustus: Geweldig MET Albert op de Korenmarkt

2023 08 08 Geweldig MET Albert op de KorenmarktDe komende weken, tot en met donderdag 31 augustus, kunnen bewoners en bezoekers van St.-Elisabeth kennismaken met Albert op de Korenmarkt: de Mobiele ErfgoedTentoonstelling over deze Hanzekoopman is nu in de hal bij restaurant Geweldig! in St.-Elisabeth te zien. 

De tentoonstelling vertelt op een laagdrempelige manier met afbeeldingen en korte teksten het verhaal over Albert op de Korenmarkt. Van zijn leven weten we veel omdat daarover in de archieven veel bewaard is gebleven. Dankzij die documenten weten we ook meer over het leven in de Hanzetijd.

Bij de tentoonstelling is een video te zien en je kunt er via een ouderwetse telefoon ook naar de podcast luisteren over een andere bijzondere Zutphense figuur uit de Hanzetijd, namelijk zeerover Splinter Loeff. Aan de hand van afbeeldingen krijg je ook een beter beeld van hoe de stad er toen uitzag. Er is door Constant Willems een grote maquette gemaakt over de stad in die tijd, in 1485 om precies te zijn. Die unieke maquette is te zien in het Stedelijk Museum Zutphen, maar in de Mobiele ErfgoedTentoonstelling krijg je al iets te zien over hoe die maquette is gemaakt.

Restaurant Geweldig is open op dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag, zondag en maandag krijgen bewoners en hun gasten ook de mogelijkheid om de tentoonstelling te bekijken. De toegang is gratis.

Zutphen viert dit jaar, samen met acht andere Nederlandse Hanzesteden, de Hanze. De Mobiele ErfgoedTentoonstelling Albert op de Korenmarkt is een van de activiteiten in het kader van dit 'Hanzejaar'. De tentoonstelling reist tot het eind van het jaar langs instellingen en buurthuizen om zoveel mogelijk mensen de kans te geven hem te zien. In september verhuist de tentoonstelling naar Waterkracht en vanaf half oktober zal ze te zien zijn in de Lunette.