1 oktober: Kwadrantcollege

Banner half kwadrant met uitlegEen bijzonder archeologiecollege over een zeldzame vondst in Zutphen... Ongeveer tien jaar geleden vonden archeologen in de binnenstad van Zutphen een mysterieus voorwerp. Na onderzoek zijn ze het erover eens: dit kan wel eens het oudste horloge van Europa zijn.

Hanzekooplieden konden met dit middeleeuwse 'kwadrant' al rond 1300 absolute uren aflezen. Archeoloog Bert Fermin geeft hierover op zondag 1 oktober een kwadrantcollege. Hierin kom je alles te weten over dit unieke instrument uit de Hanzetijd en hoe dat toen al de koopvaarder letterlijk en figuurlijk verder bracht. Het college is in het Stedelijk Museum Zutphen waar het kwadrant ook als een van de topstukken in de collectie te zien is.

Praktische informatie

Datum: 1 oktober 2023
Aanvang: 14.00 uur
Locatie: Stedelijk Museum Zutphen, 's Gravenhof 4,7201 DN Zutphen
Kosten: 7,50 euro, reserveren bij het museum: https://museazutphen.nl/plan-je-bezoek/activiteiten/museumcollege-kwadrantcollege/

Het kwadrantcollege is een van de activiteiten in de Maand van de Geschiedenis 2023. Het is een samenwerking van het Stedelijk Museum Zutphen en het Erfgoedcentrum Zutphen.