27 augustus: Berkelruïne open tijdens Berkel-Hanze Festival

De Berkelruïne met uitzicht over de stad en fluisterboten

2023 08 21 Berkelruine foto van 30 april 2023De Berkelruïne is aanstaande zondag 27 augustus open tussen 11.00 en 17.00 uur, tegelijk met het Berkel-Hanze Festival. De toegang is gratis.

Sinds april is de Berkelruïne tijdens elke koopzondag te beklimmen. Zo ook aankomende zondag. En dan verwachten het Erfgoedcentrum Zutphen en de monumentengidsen van ’t Gilde extra drukte, omdat de fluisterbootschippers dan het Berkel-Hanzefestival vieren bij hun aanlegsteiger aan de voet van de Berkelruïne. De gidsen staan al vanaf 11.00 uur klaar om bezoekers de eeuwenoude poort te laten beklimmen.

Al bijna 700 jaar geleden, in 1325, startte de bouw van de poort. Door de eeuwen is die gewijzigd en gerestaureerd; eerste werden de houten schuifdeuren vervangen door smeedijzeren valhekken en in de vijftiende eeuw is een poortwachtershuisje toegevoegd. De laatste restauratie was tussen 2010 en 2012. Toen is de ruïne teruggebracht in de staat van eind negentiende eeuw (1888-1890).

De gidsen laten bezoekers graag de oude details zien. Ze kunnen veel vertellen over de periodes van verval en herstel, ze weten waarom de muur zo scheef staat en waarom een van de poorten half dichtgemetseld is. En het is bijzonder om de stad vanaf deze poort te bekijken; je kunt hiervandaan alle torens van de stad zien én de festiviteiten van het Berkel-Hanze Festival.

Meer monumenten open

Het Erfgoedcentrum Zutphen wil het erfgoed graag toegankelijk maken voor publiek. Niet alleen de Berkelruïne, ook de Burgerzaal en de Wijnhuistoren zijn zondagmiddag geopend. Deze monumenten kunnen elke donderdag tot en met zondag van 13.00 en 17.00 uur gratis worden bezocht. de Sint-Janskerk elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Ook die locaties worden bemenst door de monumentengidsen van ’t Gilde.

Op de foto’s:
Panoramafoto vanaf de Berkelruïne met uitzicht op de Berkel met de aanlegsteiger van de fluisterboten en zicht op de stad. (foto Erfgoedcentrum Zutphen)

De Berkelruïne met publiek tijdens een eerdere openstelling. (foto Erfgoedcentrum Zutphen)