6 t/m 28 september: Waterkracht MET Albert op de Korenmarkt

Poster Albert op de Korenmarkt WaterkrachtDat de Zutphense Hanzekoopman Albert op de Korenmarkt reislustig was wisten we al; hij voer over de Oostzee, vestigde zich in Danzig en was belangrijk voor de internationale handel. Maar ook nu reist hij nog: tot en met donderdag 31 augustus is de Mobiele ErfgoedTentoonstelling Albert op de Korenmarkt nog in het St.-Elisabeth, bij wijkrestaurant Geweldig. Daarna verhuist hij naar Waterkracht. De tentoonstelling is daar te zien van 6 tot en met 28 september.

De tentoonstelling vertelt op een laagdrempelige manier met afbeeldingen en korte teksten het verhaal over Albert op de Korenmarkt. Van zijn leven weten we veel omdat daarover in de archieven veel bewaard is gebleven. Dankzij die documenten weten we ook meer over het leven in de Hanzetijd.

Bij de tentoonstelling is een video te zien en je kunt er via een ouderwetse telefoon ook naar de podcast luisteren over een andere bijzondere Zutphense figuur uit de Hanzetijd, namelijk zeerover Splinter Loeff. Aan de hand van afbeeldingen krijg je ook een beter beeld van hoe de stad er toen uitzag. Er is door Constant Willems een grote maquette gemaakt over de stad in die tijd, in 1485 om precies te zijn. Die unieke maquette is te zien in het Stedelijk Museum Zutphen, maar in de Mobiele ErfgoedTentoonstelling krijg je al iets te zien over hoe die maquette is gemaakt.

Waterkracht vind je aan de Ruys de Beerenbroeckstraat in Zutphen. De locatie is elke maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Zutphen viert dit jaar, samen met acht andere Nederlandse Hanzesteden, de Hanze. De Mobiele ErfgoedTentoonstelling Albert op de Korenmarkt is een van de activiteiten in het kader van dit 'Hanzejaar'. De tentoonstelling reist tot het eind van het jaar langs instellingen en buurthuizen om zoveel mogelijk mensen de kans te geven hem te zien.Vanaf half oktober is ze te zien zijn in de Lunette.