Erfgoed van de Week: ‘Warnsveld is Gelderlands schoonste dorp in 1974’

Door Luuk de Jong

9 november. Wellicht geen dag die direct een belletje doet rinkelen bij de meeste mensen. Maar toch is deze dag voor Warnsveld een beetje speciaal. Vijftig jaar geleden, in 1974, werd Warnsveld gekozen tot ‘Gelderlands schoonste dorp’. Een kleine competitie was het niet, maar liefst 42 dorpen deden mee aan deze wedstrijd. Volgens de organisatie werd er niet alleen gekeken naar hoe schoon en mooi het dorp was, maar ook hoeveel moeite er werd gedaan vanuit de bewoners om, met en zonder de gemeente, het dorp schoon te houden.

De winnaar zou borden met de eretitel ‘Parel van Gelderland’ krijgen. Deze borden werden
uiteindelijk pas in 1977 geplaatst, maar de gemeente zorgde zelf voor een tussenoplossing.
(Collectie Zeijlemaker)

Een mooie prijs

Bij een eerste plaats hoort natuurlijk ook een prijs. De provincie Gelderland had een bedrag van drieduizend gulden vrijgemaakt voor het winnende dorp. Omgerekend zou dat nu 5555 euro zijn (CBS, Prijzen toen en nu). Het Warnsfonds mocht

Deze oorkonde werd op 26 november 1974 door de Provincie Gelderland uitgereikt aan Warnsveld. (RAZ 3002-1857)

rekenen op deze financiële meevaller. Dat was niet geheel toevallig, omdat dit fonds zich ook inzette voor de bescherming van natuur en landschap, maar ook voor het behoud van de ‘eigenheid’ van het dorp. De voorzitter van het Warnsfonds beloofde later het geld te besteden aan een doel ‘dat iedere Warnsvelder zou aanspreken’, omdat hij geloofde dat de overwinning door de gehele gemeenschap werd behaald.

Bomen of bestrating?

Maar waar het geld precies heen ging, wordt uit de beschikbare jaarverslagen niet helemaal duidelijk. Het eerste jaarverslag uit maart 1975 vermeldt dat het Warnsfonds het geld wilde besteden aan een bijdrage voor het carillon en tuinkeuringen. Eerder werd in een krantenknipsel de 'Boomplantdag 1975' genoemd. Er werd echter niet snel een besluit genomen, want in een brief uit 1976 aan het Warnsfonds blijkt dat er nog geen bestemming was gevonden. Pas in het jaarverslag van 1981 wordt het bedrag weer genoemd: het zou zijn besteed aan de verbetering van de sierbestrating rondom de molen.

Mw. Van Heugen

Het initiatief voor de verkiezing van 1974 had vanuit Warnsvelds (en Zutphens) perspectief lokale wortels, want de grootste voorvechter voor deze initiatieven was mevrouw Van Heugen uit Voorst. Als oud-Statenlid en lid van de gemeenteraad van Voorst zette zij zich al tien jaar in om mensen milieubewuster te maken. Eerder was het haar al gelukt om in het Rivierengebied de actie ‘ons dorp moet schoner’ te starten. In 1974 won Warnsveld de eerste actie op provinciaal niveau.

In het archief waarin deze klinkende overwinning is bijgehouden springen een aantal andere gemeentes er nog uit. Per kwartier van de provincie Gelderland werden nog twee runner-ups benoemd: in het geval van Oost-Gelderland waren dit Dinxperlo en Didam. De gemeente Steenderen toonde zich een sportieve collega-gemeente: zij feliciteerden de gemeente Warnsveld met de winst.