Erfgoed van de week: Risicokaart oorlogsresten, waarom updaten? (2/3)
Door Jos van Dalfsen
Deze aflevering is een vervolg op de Erfgoed van de week van 22 januari 2025: Risicokaart oorlogsresten, de kaart uit 2016.
... Tussen 2016 en nu heeft het werk echter niet stil gelegen. Er zijn vele nieuwe bronnen ontsloten, zoals dagboeken, foto’s en luchtfoto’s, die in veel meer detail vertellen wat er in Zutphen en Warnsveld is gebeurd in de oorlog. Daarbij zijn er natuurlijk ook veel nieuwe ruimingen geweest van explosieven en onderzoeken uitgevoerd in het kader van de opsporing van explosieven. Een bron die bij de eerste kaart niet gebruikt is, zijn de archeologische bevindingen van circa dertig jaar archeologisch onderzoek. Er zijn regelmatig onderzoeken uitgevoerd op locaties van bijvoorbeeld loopgraven, komt daarbij het op voorhand ingeschatte risico overeen met de werkelijkheid? En tot slot is de techniek ook verbeterd?
Een fantastisch mooie bron zijn de luchtfoto’s die de RAF heeft gemaakt in 1944 en 1945 van de gemeente Zutphen. Deze zijn in zeer hoog detail gescand en ze worden beheerd door Dotkadata. In kader van de nieuwe risico-inventarisatie is er een gemeentebrede luchtfoto gemaakt, feitelijk een mozaïek van 76 verschillende luchtfoto’s, met een zeer hoge resolutie. Dit mozaïek is vervolgens gekoppeld aan moderne kaarten en zo "gegeorefereerd", oftewel: op de goede plek gelegd. Niet alleen is de resolutie zeer hoog, circa dertig centimeter per pixel, maar is ook de afwijking minimaal geworden, namelijk minder dan één meter. Door de hoge resolutie is het mogelijk om in meer detail sporen in de bodem terug te vinden, en door de goede ligging is het mogelijk om deze beter aan te geven op moderne kaarten. Wat wordt er dan zoal gezien op de nieuwe luchtfoto? Dat is het derde en laatste deel in dit driedelig verhaal over de risicokaarten!
Deel 3 volgt over vier weken.