Erfgoed van de week: Assueer Jacob Schimmelpenninck van der Oije

Assueer Jacob Schimmelpenninck van der OijeAssueer Schimmelpenninck was net terug van een lange reis naar het heilige land, toen hij zich door de Zutphense kunstenaar Van Loonen in Turkse kleding liet portretteren.

Deze zomer is de tentoonstelling Adel in Beeld in het Stedelijk Museum Zutphen te zien. Wie waren de voornaamste families die hun stempel hebben gedrukt op de stad en de Graafschap Zutphen? Is hun erfgoed nog te herkennen anno 2018? En hoe kijken hun hedendaagse nazaten naar het vaak roemruchte verleden van hun voorouders?

Adel in Beeld vertelt het verhaal van de adellijke families Van Heeckeren, Van der Capellen, Schimmelpenninck van der Oije en Van Westerholt van Hackfort. In de tentoonstelling komt de bezoeker letterlijk oog in oog te staan met de adellijke personen die al vanaf de 16de eeuw een belangrijk bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Zutphen en De Graafschap. Ook hun onderlinge familiebanden worden in beeld gebracht. De tentoonstelling laat ook zien hoe hun hedendaagse nazaten naar het vaak roemruchte verleden kijken en wat de rol van de adel anno 2018 nog is.

Deze afbeelding is dat portret dat Dirck van Loonen maakte van Assueer Jacob Schimmelpenninck van der Oije (1631-1673), ca. 1660, olieverf op doek.