Erfgoed van de week: Romeins zegeldoosje

Foto 2: Romeins zegeldoosje samen met het administratiekaartje dat bij een vondst hoortIn een hete zomer aan de Halvemaanstraat (zie foto 1) werd in een opgraving een klompje metaal gevonden. Het klompje metaal wordt nu schoongemaakt en onderzocht en het blijkt een Romeins zegeldoosje te zijn (zie foto 2). Er lijken niet veel Romeinse vondsten gedaan te zijn in de opgraving (zie foto 3). Zutphen is ook nooit Romeins gebied geweest, maar toch vinden we af en toe vondsten die uit het Romeinse Rijk afkomstig zijn. In dit geval zal een brief of pakketje zijn verstuurd vanuit Romeins gebied dat verzegeld moest worden. Je moet je voorstellen (zie foto 4) dat er om een plankje met een ingekraste brief een touwtje ging dat door het zegeldoosje heen werd geregen. Daarna werd er was in het geopende zegeldoosje gedruppeld en met een zegelstempel een afbeelding in de was gedrukt. Dan ging het doosje dicht en kon de brief verzegeld verstuurd worden.
De vondst is waarschijnlijk ook nog heel zeldzaam, omdat er nou eenmaal niet vaak naar niet-Romeins gebied werd geschreven. Het kan heel goed zijn dat er een veteraan uit het Romeinse leger is afgezwaaid naar boven de rivieren. En die had misschien nog een conversatie lopen met Romeinse vrienden in Romeins gebied.

Foto 1: Opgravingsfoto met archeoloog Jos van Dalfsen in de hete zomer van 2017 aan de Halvemaanstraat.
Foto 2: Romeins zegeldoosje samen met het administratiekaartje dat bij een vondst hoort.
Foto 3: Opgravingskaart met rode sterren die de Romeinse vondsten voorstellen.
Foto 4: Voorbeeld van het gebruik van een zegeldoosje. Bron: www.entoen.nu over de Nederlandse Canon.

Foto 1: Opgravingsfoto met archeoloog Jos van Dalfsen in de hete zomer van 2017 aan de Halvemaanstraat Foto 2: Romeins zegeldoosje samen met het administratiekaartje dat bij een vondst hoort

 Foto 3: Opgravingskaart met rode sterren die de Romeinse vondsten voorstellen. Foto 4: Voorbeeld van het gebruik van een zegeldoosje. Bron: www.entoen.nu over de Nederlandse Canon.