Erfgoed van de week: Fotoalbum uit 1945 van RAF-piloot

Knipsel3 fotoalbum RAF-pilootDeze week ontvingen wij in het archief de scan van een fotoalbum van voormalig RAF-piloot R.J. Edwards. Deze piloot stortte in 1945 met zijn vliegtuig in een weiland neer nabij de boerderij van de familie Bensink in het buitengebied van Hall. Hij werd in eerste instantie gewond uit handen van de Duitsers gehouden door omwonenden Dirk en Willem Lokhorst en Jan Bouwmeester. Uiteindelijk werd hij toch opgepakt en verpleegd in het Duitse militaire hospitaal in Apeldoorn en overleefde de oorlog. Hij kwam in 1995 terug, bezocht de landingsplek en zijn redders van toen. Naar nu blijkt heeft hij de foto’s daarvan bewaard in een album en ook een takje van de boom die hij tijdens het neerkomen met zijn vliegtuig had geraakt!

Dit alles speelt nu door een verzoek om informatie aan de gemeente Brummen van de dochter van piloot Edwards. Zij wil die dezelfde plek en eventueel nog levende betrokkenen bij de noodlanding van Edwards bezoeken.

Knipsel Knipsel2 fotoalbum RAF-piloot Knipsel4 fotoalbum RAF-piloot Knipsel5 fotoalbum RAF-piloot Knipsel6 fotoalbum RAF-piloot