Erfgoed van de week: Het Stationsplein zeventig jaar geleden

Stationsplein rond 1946 2

Deze foto uit ca. 1948 is vermoedelijk genomen vanaf het buitenste remisegebouw van de Zutphen-Emmerikse tram, dat links voor het oude stationsgebouw stond en uitkeek op het Oude en Nieuwe Gasthuis. Rechts van de foto en buiten beeld lopen de voormalige Stationsweg, nu Stationsplein waar de naoorlogse woonflat staat en de Brugstraat. De fotograaf kijkt richting centrum. De torens van de St.-Jan, Broederenkerk en de Wijnhuistoren zijn ook nu nog zichtbare herkenningspunten in Zutphen. Het bombardement van de geallieerden van 14 oktober 1944 heeft in dit deel van Zutphen grote schade aangericht. Links zien we gebouwen van het Oude en Nieuwe Gasthuis die in de jaren 50 zijn gesloopt. Rechts de restanten van het Barlhezekwartier, waar veel huizen en hele straten werden verwoest door de bommen die de IJsselbrug hadden moeten raken. Achter de fotograaf, onzichtbaar voor de kijker, staat op het moment van de foto nog het oude station.

De stapels puin rechts op de foto van het panorama zijn zeer waarschijnlijk van de statige villa, die tot het bombardement voor het stationsplein stond. Achter de puinhopen is de oude brug over de Berkel (de 'Pont Neuf') nog te zien, die het bombardement overleefde en later alsnog werd vervangen door een brug die de Rozengracht in een rechte lijn verbond met de Brugstraat. De Pont Neuf liep schuin over de haakse bocht van de Berkel naar de Stationsweg, naar het oude station.

De fotograaf, Piet Dullaert, heeft vanaf 1934 tot ongeveer 1990 veel foto’s gemaakt van Zutphen. Hij was met name geïnteresseerd in de veranderingen in het centrum van Zutphen. De foto’s worden op dit moment beschreven door vrijwilligers van het Regionaal Archief Zutphen. Je hoort van ons als de collectie Dullaert geheel beschreven is.