Erfgoed van de week: Kleurrijk Zutphen

KleuronderzoekOudewand 59 groen? De pui van dit gemeentelijk monument heeft door de jaren heen veel kleuren gehad, zelfs felrood en geel. Maar deze pui, waarschijnlijk uit 1866, was oorspronkelijk groen. En die kleur krijgt hij weer terug.

Samen met kleuronderzoeker Bert Jonker uit Zwolle heeft Monumentenzorg Zutphen door kleurhistorisch onderzoek een verantwoord kleurenschema gemaakt voor deze hoek aan het eind van de Beukerstraat met de Oudewand. Er komen nieuwe puien en de bestaande gevels worden voorzien van een kleurafwerking die past bij de architectuur van het pand. Met deze imposante wijziging wordt het individuele en grondgebonden karakter van de panden en de architectonische samenhang van de gevel versterkt.
De meest in het oog springende wijziging is die groene kleur. In de diepe delen is de eerste kleurafwerking teruggevonden. Met microscopisch onderzoek (zie de foto van de laagopbouw) is te zien dat er daarna vele lagen verf is aangebracht.
Het is misschien even wennen, die groene kleur, maar we zijn blij dat met dit onderzoek wederom wordt aangetoond dat de kleur monumentengroen niet in één kleurnummer is te vangen. Ieder pand mag zichzelf zijn, met de architectonische kenmerken en de juiste kleurafwerking een eigen identiteit.

Na de zomer komen de steigers en worden de gevels verstopt achter steigerdoek. Je zult even geduld moeten hebben en dan… kun je genieten van dit prachtige en kleurrijke gevelbeeld.

Oudewand 59 Beukerstraat