Erfgoed van de week: Dirck van Loonen

Dirck van Loonen Adel in BeeldDit portret van de familie Van Diemen maakte Dirck van Loonen met olieverf op doek in 1701. Het schilderij bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum Zutphen (Musea Zutphen).

Op dit familieportret is Barthold van Diemen (1643-1714) als centrale figuur afgebeeld, omringd door zijn gezin. Van links naar rechts zien we zijn dochters Hester en Aleyda, met haar zoon Barthold van Hasselt op schoot, schoonzonen Willem van Hasselt en Everard Opgelder, zijn zoon Barthold van Diemen Opgelder, zijn dochter Anna Catharina met aan haar voeten en aan haar linkerzijde haar kinderen Alberta Hadewich Opgelder, Gerhard Johan Opgelder en Maria Gerardina Opgelder. De overleden familieleden zijn afgebeeld als engelen: in het midden zijn de twaalf jaar daarvoor overleden vrouw Maria Toll met haar twee overleden kinderen en links en rechts van hen twee overleden kleinkinderen.

Barthold van Diemen bekleedde verschillende functies in het stadsbestuur van Zutphen, zo was hij burgemeester van 1674 tot 1714. Ook in dit familieportret worden de onderlinge banden van de belangrijkste Zutphense adellijke families weer getoond.

Wil je meer weten over de Zutphense adel? Tot 30 september is de tentoonstelling “Adel in Beeld” te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.