Erfgoed van de week: Smurfen

1020 0085 Toespraak sluiting school met smurfenplaatjesMidden jaren zeventig van de vorige eeuw vond in Laren een scholenconcentratie plaats. Scholen in de kleine dorpjes werden niet langer levensvatbaar geacht. Voor de veranderingen die het aanstaande basisonderwijs vergde, waren de kleine “incomplete scholen” niet toegerust. Ook moest rekening worden gehouden met een teruglopend aantal leerlingen. Daarom hief de gemeente Lochem de scholen in Verwolde, Groot Dochteren en Laren-dorp op. Leerlingen van deze scholen gingen vanaf het schooljaar 1979/1980 naar de grote, nieuwe openbare lagere school De Branink in Laren.
 
In dezelfde tijd waren de smurfen uiterst populair bij de Nederlandse jeugd. Vader Abraham stond met het Smurfenlied in 1977 wekenlang op nummer één in de hitparade. Daarna waren stripalbums en figuurtjes van Grote Smurf, Smurfin, Mopper- en Knutselsmurf nauwelijks aan te slepen. Nederland, en ook Verwolde, was in de ban van die kleine, blauwe wezentjes.
 
In het getoonde document komen beide gebeurtenissen samen. Bij de sluiting van de school in Verwolde moest natuurlijk een afscheidswoord worden geschreven. In de marge van tekst plakte iemand stickers van de smurfenhelden. U kunt zelf lezen wie in Verwolde de Grote Smurf was en wie de Smurfin!
 
Het archief van de openbare lagere school in Verwolde is nu voorzien van een inventaris (link). De stukken kunnen in de studiezaal van het RAZ worden ingezien. Rapporten, beroepskeuzetesten en leerlingenkaarten zijn niet voor iedereen in te zien, want ze bezitten bijzondere persoonsgegevens. Bij deze archiefstukken heeft de Privacysmurf daarom een strenge openbaarheidsbeperking aangebracht.