Erfgoed van de week: Uitgeverij en drukkerij Thieme: 200 jaar Zutphens archief

In het depot van het Regionaal Archief Zutphen staat het omvangrijke bedrijfsarchief van uitgeverij en drukkerij Thieme. Dit 72 meter lange archief is onlangs volledig geïnventariseerd en schetst een beeld van 200 jaar drukken, binden, uitgeven en verkopen van boeken in Zutphen.

Hermann Thieme

Het begon met de komst van Hermann Thieme, geboren in 1770 in het Duitse Wesel, naar Zutphen in 1788. Hij nam het bedrijf van zijn schoonvader over en gaf onder eigen naam boeken uit. Hoewel het bedrijf op verschillende momenten in haar geschiedenis van eigenaar veranderde, bleef de naam Thieme aan de uitgeverij verbonden. In 1949 werd het bedrijf gesplitst in twee zelfstandige onderdelen, een uitgeverij-boekhandel en een drukkerij-binderij. Steeds minder richtte de uitgeverij zich op algemene publicaties en steeds belangrijker werd het uitgeven van educatieve boeken. In 2009 vertrok het bedrijf na 217 jaar uit Zutphen, waarna het laatste deel van het historische bedrijfsarchief naar het archiefdepot in de Spiegelstraat werd overgebracht. De naam Thieme wordt nog altijd vertegenwoordigd door de educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff in Amersfoort.

Brieven over boeken

Het hart van het archief wordt gevormd door de series correspondentie. Deze lopen van 1882 tot 1960 en hierin komen alle zakelijke (en soms ook persoonlijke) aangelegenheden aan bod. Er zijn brieven van en naar auteurs, boekhandelaren, leveranciers, reclamebureaus en verzekeraars. Niet alleen het uitgeven en drukken van boeken zijn onderwerp van correspondentie maar bijvoorbeeld ook de Zutphensche Courant, een uitgave met een bijzondere status bij Thieme. De liberale krant werd namelijk in 1849 opgericht door Wilhelm Johann (Willem) Thieme, zoon van de grondlegger van het familiebedrijf.
De inventaris van het archief is te raadplegen in de Collectie Archieven (archiefnummer 0037). De archiefstukken kunnen worden geraadpleegd op de studiezaal van het Regionaal Archief Zutphen, Spiegelstraat 13 in Zutphen.