Erfgoed van de week: Gevonden in Zutphen

Gevonden in Zutphen, Willemijn en RaviOp een mooie dag vonden Willemijn van Egdom (9 jaar) en Ravi Harberts (10 jaar) dit embleem in de zandbak van de Jan Ligthartschool. De juffen zeiden: "Gooi het maar weg." Maar Willemijn en Ravi zagen dat het een bijzonder voorwerp was en namen het mee naar huis. Wat was het? Met behulp van het internet en de stadsarcheoloog werd meer bekend over de achtergrond van hun vondst.

Het is een embleem van een militaire pet van een parachutist van de Luftwaffe. Dit was de Duitse luchtmacht in de Tweede Wereldoorlog. De adelaar met swastika ontbreekt (zie foto).

Het embleem is gevonden bij de Jan Lighthartschool aan de Leeuweriklaan. Hoe komt het daar terecht? In heel Zutphen is in april 1945 zwaar gevochten. De Canadezen probeerden Zutphen te bevrijden en de Duitse bezetter verdedigde met alle middelen de strategisch belangrijke ‘Festung Zutphen’. Fanatieke, jonge (17 jaar) soldaten van de Luftwaffe werden ingezet bij de slag om Zutphen. Op 6, 7 en 8 april 1945 vonden vele straatgevechten plaats in het Deventerwegkwartier. Mogelijk is het embleem toen in de wijk terechtgekomen, waar het, dankzij Ravi en Willemijn, na ruim 70 jaar weer aan het licht kwam.

Deze mini-expositie is de 2e in de serie Gevonden in Zutphen. Ben jij tussen de 4 en 18 jaar en heb je iets in Zutphen gevonden dat tijdelijk in het museum mag staan? Laat dan je gegevens achter bij de balie van het museum.

Gevonden in Zutphen, erfgoed van de week