Erfgoed van de week: Monumentenschildjes

Een oplettende wandelaar zal binnenkort aan drie gevels in Zutphen een schildje ontdekken: Lombardsteeg 11, Kuiperstraat 27 en Sprongstraat 4 krijgen een monumentenschildje.

Om het gebouwd erfgoed te beschermen kunnen het rijk, de provincie en de gemeente monumenten of beschermde stadsgezichten aanwijzen. Met deze aanwijzing beschikt de overheid over een instrument om het erfgoed beter te beschermen door bepaalde werkzaamheden vergunningsplichtig te stellen.

Maar hoe weet je nu als bezoeker of een gebouw beschermd is? Uiteraard biedt een blik op de monumentenlijst een uitweg, maar die heb je niet altijd voorhanden. Je kunt sommige monumenten ook herkennen aan het schildje aan de gevel! Is het je al eens opgevallen dat er verschillende soorten schildjes zijn?

Rijksmonument

Er bestond veel onduidelijkheid over het bekende blauwwitte schildje dat op veel rijksmonumenten te vinden was, ook wel het Internationaal Kenteken genoemd. Deze is in 1954 bedacht tijdens de Haagse Conventie met als doel om in tijden van oorlog en bezetting cultureel erfgoed beter te kunnen beschermen. Lang niet alle rijksmonumenten waren van een schildje voorzien, maar veel monumenteneigenaren hadden wel behoefte aan een (h)erkenningsteken. Daarom werd in 2014 door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de ANWB een nieuw wit-oranje schildje in het leven geroepen. Dit schildje kan besteld worden op de website van de ANWB.

Gemeentelijk monument

Voor gemeentelijke monumenten heeft de gemeente Zutphen in het verleden ook een speciaal monumentenschildje in omloop gebracht. Het is gemaakt van glas en voorzien van het rode Zutphense ankerkruis met daarboven het woord ‘Monument’. Eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen zo’n schildje op hun gevel plaatsen. Zoals de eigenaren van Lombardsteeg 11, Kuiperstraat 27 en Sprongstraat 4 dus binnenkort.

Ben je ook eigenaar van een gemeentelijk monument en heb je interesse in een schildje. Neem dan contact op met het team monumentenzorg van de gemeente Zutphen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).