Erfgoed van de week: Kunstschilder Berendsen

Zicht op de Vispoortgracht in Zutphen, door Hermanus Gerardus Berendsen.Een Zutphenees was op zoek naar een betere kopie van een geboorteakte uit 1867 en bezocht daarvoor het Regionaal Archief Zutphen. De geboorteakte bleek van Hermanus Gerardus Berendsen te zijn. “Wie?” vraag je je misschien af. Berendsen is een in Zutphen geboren (op 4 december 1867) en opgegroeide tekenaar van stads- en dorpsgezichten en (kerk)interieurs (zoals die van Deventer en Delden).

Na enkele korte perioden in Zevenaar en in Den Bosch waar hij een opleiding aan de Koninklijke School voor Beeldende Kunsten volgde, kwam hij in 1903 terug naar Zutphen. Met zijn echtgenote Theodora Hendrika Maria Berendsen-Breumelhof (uit Montfoort) ging hij in de Spittaalstraat wonen. Daar moeten zij tot in elk geval 1939 hebben gewoond, want ze zijn tussen 1922 en 1939 niet uitgeschreven op de gezinskaart. Hier zijn ook hun drie kinderen geboren (de laatste in 1920). Berendsen overleed op 7 mei 1948 in Vaassen (Epe).

De klant die naar de akte op zoek was, stuurde ons een foto van een bij hem in bezit zijnd werk van deze schilder: een gezicht op de Vispoortgracht. Ook in het museum is werk van hem te vinden.