Erfgoed van de week: Steil achterover

Of hoe een onaanzienlijke trap toch bijzonder kan zijn…

2019 04 02 Evdw Zaadmarkt trap

2019 04 02 Evdw Zaadmarkt trap 2Bij bouwhistorisch onderzoek in het pand Zaadmarkt 83 is een oude keldertrap ontdekt die op het eerste gezicht niet veel voorstelt. Eerder zou je je afvragen waarom deze niet al eerder is weggehaald, want er mankeert nogal wat aan. Zo zijn de treden al tweemaal opgedikt en is de trap rond 1900 op een vrij knullige manier verlengd om het hergebruik op de huidige plek mogelijk te maken.

Toch bleek, bij een tweede blik en enig aanvullend onderzoek door onze bouwhistoricus Jeroen Krijnen, dat de eenvoudige rechte trap vermoedelijk al in de achttiende eeuw tot stand kwam. Kenmerken die daarop wijzen zijn het gebruik van eiken stootborden en de gesmede spijkers waarmee de trap is getimmerd. Ook zijn de treden en de stootborden ingelaten aan de binnenzijde van de trapbomen. Dergelijk verzorgd timmerwerk is voor een keldertrap niet erg gebruikelijk.

Vermoedelijk gaf de trap ooit vanaf de tussenvloer in het pand toegang tot de eerste verdieping. De breedte van de trap komt namelijk vrijwel overeen met de balkafstand van de verdiepingsvloer en de hoogte van de oude trapbomen is gelijk met de hoogte van de tussenverdieping.