Erfgoed van de week: Olifant op het bordes

Olifant van Circus Boltini bij het bordes van het stadhuis in Zutphen

De burgemeester is in zijn nopjes. Hij is naar buiten gelopen en daar stond ze: op z’n kop, een olifant. Het zorgt voor een vrolijk moment op het bordes. Alsof zo’n gigantisch dier absoluut ongevaarlijk is. Laat zeggen een hele grote knuffel met, dat wel, een beetje een aparte huid. Circus Boltini presenteert zich door de grootste artiest acte de présence te laten geven bij het gemeentehuis.

Een actie die intussen ondenkbaar is geworden. Niet alleen door het recente verbod van dieren in circussen, maar ook door de veranderde functie van de burgemeester. Die knipt weliswaar nog steeds linten en feliciteert honderdjarigen, maar een officiële ontvangst van een olifant op het bordes?

In de jaren ’60 trokken de olifanten van het wintercircus in Carré in een optocht door Amsterdam, een levende reclamekaravaan. En zo is het ook hier. En de burgemeester, en alle kinderen van de stad, krijgen een privévoorstelling.

Bezoek de tentoonstelling Picture this! Schrijven met licht in Stedelijk Museum Zutphen. Te zien tot en met 1 september.