Erfgoed van de week: ‘Nieuw’ zwaard in het Verhaal van Zutphen

Vikingzwaard, Stedelijk Museum ZutphenOnlangs hebben we het Vikingzwaard in het ‘Verhaal van Zutphen’ moeten vervangen. Het prachtige zwaard dat we in bruikleen hadden van Museum Het Valkhof moest teug naar Nijmegen om daar onderdeel te gaan uitmaken van het ‘Verhaal van Nijmegen’. Gelukkig hadden onze collega’s een goed alternatief voor ons beschikbaar.

Het gaat om een ijzeren zwaard waarvan een groot deel van het uiteinde van de kling (snijdeel) ontbreekt. In de lengterichting is het middendeel van de kling op traditionele manier versierd. Het gevest (handvat) met de pareerstang en knop behoort tot Vikingzwaard type B volgens de bekende typologie van J. Petersen (De Norske Vikingesverd, 1919). Het zwaard dateert uit het eind van de 8ste, begin van de 9e eeuw en is gevonden nabij Tolkamer in de Bijlandse Waard. Het is daarmee ouder dan het eerdere exemplaar, en ook vroeger dan de aanval van de Vikingen op Zutphen, maar het geeft desondanks een goed beeld van het ‘moordwapen’.

Het Vikingzwaard is te zien in de middeleeuwse gewelvenkelder van het Stedelijk Museum Zutphen.

#erfgoedvandeweek #evdw #erfgoed #zutphen #vikingen #stedelijkmuseum #stedelijkmuseumzutphen #vikingzwaard #vikingesverd